Leder av Stovner bydelsutvalg, Rahid Nawaz, er kritisk til natteravnene. Han lurer på hvorfor de bryr seg med når ungdommene er ute, selv om det er over midnatt.

Hvorfor skjer det steinkasting på Stovner når det ikke skjer andre steder? Kanskje det er noe med natteravnenes oppførsel, antyder Nawaz.

– Dette skjer ikke med natteravnene i andre områder. Er det noe de bør gjøre annerledes eller noe som kan provosere unødig? Vi må forsøke å forstå hvorfor det har skjedd for å få gjort noe med den uakseptable oppførselen, sier Nawaz.

Bydelspolitiker på Stovner går ut mot Natteravnene

Det er ikke første gang Nawaz stiller seg negativt til natteravnene. Da de gikk ut med en bekymringsmelding om utviklingen blant de unge i begynnelsen av mars, fikk de svar fra Nawaz:

‘Jeg har vært med to ganger som natteravn. Aldri mer! Jeg kan sammenfatte det med følgende: fordumsfulle og grumsete holdninger, kritikk mot politikere og ansatte i bydelen og andre som ikke er enige, samt at de (les natteravnene) gir en uriktig og negativ bilde av våre barn og hjem’.

Nawaz kommer med halvkvedede viser. Han kritiserer natteravnene for å provosere de unge, men vil ikke ta ansvar for beskyldningene og sier det er noe han har hørt.

Aftenposten lurer på om natteravnene blander seg inn når ungdommene gjør vanlige ting.

– Jeg har ikke opplevd det selv. Men jeg har hørt fra andre at de kanskje blander seg inn mer enn de burde. Så kanskje de gjør det ved enkelte tilfeller?

Han legger til at han har fått konkrete meldinger om det fra et fåtall voksne og unge.

Så gir Nawaz et svar som er det samme som å gi natteravnene fingeren.

Aftenposten lurer på om det ikke er riktig å spørre unge under 18 år hva de gjør ute etter midnatt.

– Hvis det er fint vær og ungdom ikke gjør noe ulovlig, så er det ikke Natteravnenes oppgave å si «kom deg hjem». Det er foreldrenes ansvar. Det viktigste slik jeg har forstått natteravningsordningen er at man er tilstede for ungdommen og melder fra til riktig instans dersom en kommer over noen som trenger bistand eller en er bekymret for, svarer Nawas.

Nå har politi og politikere gjentatte ganger etterlyst foreldrene og sagt de må ta mer ansvar. Nawaz bruker sin posisjon til å si at utenforstående bør holde seg vekk. Han kunne ikke sagt det tydeligere: Kom dere vekk.

Lederen av Natteravnene i Stovner og Vestli, Annstein Garnes, er sjokkert over påstandene.

Men han ville ikke si noe før møtet med politiet var over.

Etter at møtet med politiet er over er det generalsekretær Lars Norbom som fører ordet. Han kan fortelle at det er noen som vil få beskjed om at de ikke kan være natteravner. De har vært for autoritære, ifølge Norbom.

– Det er noen enkeltpersoner som har opptrådt litt for autoritært. Det er vel tre til fire personer som får beskjed om at de ikke kan være natteravner. De har opptrådt for brått overfor ungdommen, sier Norbom.

Det høres unektelig ut som om natteravnene legger seg flate. Jan Bøhler (Ap) ble intervjuet av Aftenposten om Rashid Nawaz påstander. Han kjente seg ikke igjen.

Hvor lenge hadde natteravner vart på Vestli og Stovner hvis de oppførte seg «autoritært»?

Eller er det å ha med hund et tegn på å være autoritær?

Natteravnene i området vil også bli bedt om å avstå fra å lufte hunder mens de går med de karakteristiske gule vestene. Det er fordi Natteravnene har fått tilbakemeldinger på at enkelte har gått med hund.

– De kan oppfattes som mer autoritært enn ment. Derfor er de blitt bedt om å tone det ned, sier Norbom.

Autoritært å gå med hund? Eller er det muslimers frykt for hunder han egentlig mener, men ikke får seg til å si?

Tre-fire får beskjed om at de ikke passer inn. Av 30. Hvordan vil de andre reagere på at kolleger får fyken? Blir de motivert av dette? får de lyst på å fortsette? eller forstår de at det nå er ungdommene som ruler, og at de bare skal gå passivt rundt og late som de hverken hører eller ser?

Avgjørelsen kom etter møte med politiet. Går politiet også inn for å legge seg flat?

Da blir det nok fryd og gammen.

Natteravnene fortsetter vandringen på Vestli og Stovner til helgen

 

Kjøp Kent Andersens bok fra Document Forlag her!