Stillbilde: Italiensk politi / La Repubblica / YouTube.

 

Italiensk politi arresterte torsdag morgen 14 personer, tolv syrere og to marokkanere tilhørende to forskjellige jihadist-celler, som alle er siktet for finansiering av aktivitetene til terrororganisasjonen al-Nusra – en gren av al-Qaida – i Syria.

Arrestasjonene fant sted i regionene Lombardia og Sardinia, hvor de to cellene var basert, mens beslag også er blitt gjort i regionene Veneto og Emilia-Romagna. To millioner euro til innkjøp av kalasjnikovgeværer skal ha blitt overført til Syria av disse cellene ved hjelp av det islamske hawala-systemet, skriver La Repubblica. Finansieringen skjedde ifølge Roma-avisen blant annet ved hjelp av migranttrafikk langs Balkan-ruten.

Kontanter ble også samlet inn blant i hovedsak syriske borgere i land som Italia, Sverige og Ungarn, for siden å passere via landsmenn i Italia, Østerrike, Tyskland og Danmark, innen pengene nådde Midtøsten, hvor de for det meste ble brukt i den syriske Idlib-provinsen.

Politiets etterforskning bygger i stor grad på avhør av Abdulmalek Mohamad, som er under etterforskning for internasjonal terrorisme i Italia.

Gruppen på Sardinia ble ledet av syreren Daddue Anwar, en venn av Mohamad, som er bosatt i Olbia på den italienske øya. Han har også bodd i nærheten av Norrköping i Sverige, hvor han mottar sosialtrygd, til tross for at han figurerer som leder for et byggefirma i Italia.

Hans nestkommanderende var to syriske brødre som oppholdt seg i Ungarn under den voldsomme migrasjonsstrømmen. Med biler innkjøpt i Italia transporterte de migranter gjennom Balkan og inn i Ungarn mot betaling.

Mistanken om at inntekter fra menneskesmugling kunne havne i lommene på terrorister, har lenge vært kjent for den norske regjeringen. I et notat fra regjeringens analysegruppe på migrasjonsfeltet som er unntatt offentlighet, ble dette meddelt allerede i juli 2016:

 

Straffeforfølgelse for slike aktiviteter hører imidlertid til sjeldenhetene. Men italiensk påtalemyndighet er altså i gang. Det er liten grunn til å tro at deres skandinaviske kolleger ligger særlig langt fremme på dette feltet, unntak til tross.

 
 

Kjøp «Den islamske fascismen» av Hamed Abdel-Samad fra Document Forlag her.