Julienne Sebagabo (44) har en alvorlig anklage rettet mot seg i hjemlandet Rwanda. Det er mye norske myndigheter ikke vet om Rwanda. Det åpner for at norske advokater og journalister har et stort felt å manøvrere på hvis de vil anklage norske myndigheter for ikke å følge opp. Foto: Privat

TV2s Kadafi Zaman er i Rwanda for å følge rettssaken mot Julienne Sebagabo (44) som er tiltalt for deltakelse i folkemord. Sebagabo er norsk statsborger og Zaman sammenligner UDs innsats for Joshua French og Tjostolv Moland i Kongo med innsatsen for Sebagabo. Men er det en fair sammenligning?

Zaman glemmer å spørre hva UD kan gjøre. Sabagabo er rwandisk. Moland og French var norske gutter. Det er en stor forskjell. Norske myndigheter vet ingenting om hva Sebagabo gjorde før hun kom til Norge i 1999, 26 år gammel. Hvordan skulle de kunne det? Zaman insinuerer at norske myndigheter stiller opp for sin egne, men ikke en ny borger. Det er en falsk sammenligning, en tabloid oppstilling for å score billige poeng.

Rwandiske myndigheter har mange vitner som kan fortelle om Sebagabos deltakelse i folkemordet.

Anklagene mot 44-åringen er svært alvorlige. TV 2 har sett tiltalen. Det er sterk lesning. Den inneholder vitneutsagn fra en rekke navngitte personer som mener Julienne Sebagabo deltok i det brutale folkemordet i Rwanda i 1994. I løpet av tre måneder ble nesten en million mennesker drept på umenneskelig vis. Med macheter, stokker og kniver.

Ifølge tiltalen gikk den norske borgeren rundt med en jernstang på en meter og fant ofrene sine ved veisperringer. Hun skal ifølge aktoratet ha vært sammen med en gruppe som plukket ut kvinner og menn fra folkegruppen tutsi. Dette mener de ble gjort ved å sjekke ID-en til hver og en. Den norske borgeren er også tiltalt for likskjending av tutsi-kvinner. Ifølge politidokumentene, som TV 2 har tilgang til, nekter Julienne Sebagabo for de alvorlige anklagene. Hun sier hun aldri var med på folkemordet og at hele saken er oppspinn.

Moland og French var ikke tiltalt for folkemord. Det er noe med alvorlighetsgraden her som gjør en sammenligning helt malplassert.

Sebagabo har tre sønner i Norge, anfører Zaman som ser saken fra hennes synsvinkel.

Hun ble dømt til 19 år in absentia i 2010 for drap.

Men det er mer. Etter pågripelsen fikk den norske borgeren vite om enda en alvorlig straffesak. Ifølge påtalemyndigheten ble hun dømt for drap i en rwandisk domstol i 2010. Straffen ble 19 års fengsel. Denne dommen ble avsagt i absentia. Altså uten at den tiltalte selv var tilstede. Julienne Sebagabo avviser også denne dette. I avhør har hun sagt at hun aldri har hørt om dommen at det hele henger ikke på greip. Hvorfor skulle hun stadig komme på ferie til Rwanda hvis hun var dømt og etterlyst for drap?

Men at hun fortsatte å reise tilbake etter denne datoen beviser ingenting, hvis hun ikke var klar over dommen.

TV2s reporter ville stått seg på å nærme seg saken med større distanse og forsiktighet. Rwandas folkemord er et stort og mørkt kapittel få norske journalister vet noe særlig om.

Brynjar Meling er kvinnens forsvarer og han ankom Rwanda tirsdag.

– Vi vet at hun har hatt to rettsmøter tidligere som har vært berammet, og begge har endt med utsettelse. Vi vet ikke om det ender med utsettelse i morgen, eller om det blir en hovedforhandling der anklagene mot henne skal behandles. Vi vet ingenting, sier Meling til TV 2.

NTB

Hvorfor er norske myndigheter tause om at en trebarnsmor fra Tromsø er tiltalt for folkemord i Rwanda?

 

Bestill Douglas Murrays bok “Europas underlige død” fra Document Forlag her!