Nytt


Joseph Schuster. Foto: Freud / Wikimedia Commons.

 

Lederen for Jødenes sentralråd i Tyskland (Zentralrat der Juden), Joseph Schuster, uttalte i et intervju tirsdag med Rundfunk Berlin-Brandenburg (RBB) – en offentlig kringkaster for de to delstatene – at han fraråder jødene i Tyskland å gå med kippa i urbane strøk, «til tross for at det i prinsippet skulle være en god ting å gjøre det i trass».

Schuster anbefaler alternativt at kippaen dekkes til med et annet hodeplagg dersom man befinner seg i urbane strøk av Tyskland.

Uttalelsen kommer én uke etter en særdeles inntrykksterk video av en 21 år gammel israeler og hans arabiske venn som blir pisket med belte, mens araberen med beltet skriker «Yahoud! Yahoud!» (Jøde! Jøde!) – en video som gikk viralt i tyske sosiale media.

Israeleren Adam Arush har heller ikke gått med kippa i sitt nabolag hele livet. Til tysk TV forteller han:

– Min venn fortalte meg at det å bære jødiske symboler offentlig i Berlin ikke er trygt

Og valgte derfor å bære kippaen som et eksperiment. Slik gikk det:

Én av de antatte gjerningsmennene i denne saken skal ha meldt seg for politiet. Ifølge tyske medier er mannen som har meldt seg en 19-årig syrisk asylsøker, som har bodd på asylmottak siden han kom til Tyskland i 2015.

Merkel har omtalt ugjerningen som en «grusom hendelse», og lovt at hun vil gripe til handling.

Med denne hendelsen som bakteppe uttalte Merkel sist søndag overfor den israelske TV-kanalen 10 News:

– Vi har nå et nytt fenomen, i det at vi har flyktninger eller mennesker fra arabisk bakgrunn som bringer med seg enda en form for antisemittisme.

Det jødiske miljøet i Berlin har imidlertid en annen tilnærming enn Jødenes sentralråd. Onsdag 25. april 18.00 avholder det jødiske miljøet i Berlin en solidaritetsmarkering i den tyske hovedstaden med det selvforklarende navnet «Berlin bærer kippa».

Også viseborgermester Uwe Becker i Frankfurt oppfordrer offentlig om å delta i markeringen, og legger ut et bilde av seg selv i kippa.

En talsmann for Jewish Forum for Democracy, organisasjonen som først delte videoen av det antisemittiske angrepet, forteller i motsetning til Schuster at:

– Jeg pleide alltid å råde mine venner og bekjente til ikke å bære kippa for ikke å avsløre sin jødiske identitet. Jeg har endret mening.

Vi er nødt til å gripe fatt, kjempe og bli synlige i det offentlige igjen.

Sjefsrabbi David Lau i Israel har også en sterk formaning til jødene i Tyskland om at de må fortsette å bære sine kippaer med stolthet.

Kippaen er et symbol på at Gud alltid våker over oss, og anses derfor av praktiserende jøder som uunnværlig.

Denne formaningen kom ifølge YNet News som følge av at sjefsrabbien ble spurt til råds av jøder i Tyskland om hva de kunne gjøre, når de fra jødisk hold blir frabedt å bruke kippaen. Utover dette, og mer betydningsfullt, skal han ifølge samme avisers kilde ha sagt at svaret på situasjonen i Tyskland er å gjøre aliyah – å flytte til Israel.

 

BBCLe Figaro – Spiegel – YNet News – RBB24

 

Kjøp «Den islamske fascismen» av Hamed Abdel-Samad fra Document Forlag her.