Sakset/Fra hofta

Frp-leder Siv Jensen tok Sylvi Listhaug i forsvar da hun i går var gjest i BBC-programmet HARDtalk.

Programmet sendes på BBC World Service, og har stått på radio- og TV-programmet i over 20 år.

I tretti minutter ble Jensen spurt ut av programleder Stephen Sackur om blant annet høyrepopulisme, innvandring og Sylvis Facebook-innlegg.

– Mange av våre lyttere husker det kanskje ikke, men Arbeiderpartiet ble jo rammet av terror. Jeg lurer på: Hva må hun si for at du ikke skal ønske å ha henne i ditt parti? spurte Sackur.

– La meg først si at terrorangrepet som rammet Norge var forferdelig. Men jeg mener det er bra at en politiker som trår feil, sier unnskyld. Det mener jeg flere burde gjøre. Derfor har vi lagt dette bak oss, svarte Jensen.

Jensen svar skyldig

Listhaugs uttalelse om at «Her i Norge spiser vi svin, drikker alkohol og viser ansiktet vårt» ble tatt opp av Sackur, uten at Jensen var i stand til å sette skapet på plass. Listhaugs uttalelse kom i en bestemt sammenheng: Den var klart og tydelig myntet på innvandrere som nektet å ta visse jobber, for eksempel på grunn av at de ikke ville sitte i kassen og slå inn svinekjøtt, ikke vil jobbe på steder som serverer alkohol, eller på steder hvor det kreves at man viser ansiktet.

Jensens egne uttalelser om snikislamisering var også tema i HARDtalk. Igjen ble Jensen svar skyldig. Sackur mente åpenbart det var latterlig å snakke om islamisering i et land med noen få prosent muslimer, og Siv Jensen klarte ikke å svare det åpenbare: At islamisering ikke bare handler om et tall, en prosent, men minst like mye om et samfunn som bøyer seg for særkrav.

«A brilliant politician»

Sackur lurte på om finansministeren kunne se for seg Listhaug i en rolle i regjeringen igjen, og fikk klart svar fra Jensen på upåklagelig engelsk:

– Yes, in the future, yes I can. She is actually a very, very good politician with a brilliant future ahead of her.

Sackur kalte Frp et populistparti, og hevdet forutsigbart nok at partiet spiller på frykt i sin retorikk. Jensen avviste det blankt:

– Vi er ikke et populistparti. Vi er et liberalistparti som også er bekymret over innvandringen og strammer inn politikken på det området, sa hun.

Lytt til hele intervjuet