Siv Jensen under presentasjonen av budsjettforliket i Stortinget 1. desember. Sylvi Listhaug i bakgrunnen. Foto: Stian Lysberg Solum/Scanpix

Under Siv Jensens ledelse har FrP gitt etter på partiets hjertesak: innvandring, og de har gitt etter på regjeringens hjertesak: klima. Hvordan kan dette ha vært forhandlinger? Hvis Siv Jensen skulle hatt noe håp om at dette skulle bli akseptert av velgerne, måtte hun ha byttet klima mot null innvandring. I stedet ble det 2–0 til regjeringen: 3.500 kvoteflyktninger og karbonlagring til 23 milliarder.

Hvordan er det mulig å spille bort sine beste kort i bytte mot noen kroner i avgiftskutt på alkohol og sjokolade? Resultatet bekrefter de verste fordommer om FrP. De ble latterliggjort av mediene da de snakket om Segway og lakrispiper. Dette var i samme stil.

Siv har avslørt seg som en håpløs dilettant. Bjørn Myklebust kunne bare kjøre kniven i henne i Politisk kvarter, og kniven var hennes egne ord. – Det blir ingen kvoteflyktninger neste år, sa hun i 2019. Sylvi sa det samme.

Siv forsøkte å forsvare seg: Det var gitt innrømmelser på strammere regelverk, forsøkte hun seg. Som durkdreven politiker burde hun visst at hun hadde lagt hodet på blokka. Hun vet at hun ikke er blant venner i Politisk kvarter. Hun vet at alle venter på å stikke kniven i FrP. Her ga hun dem kniven.

Hvis Siv hadde sittet i posisjon, kunne man i det minste forstått motivet – makt –, men den unnskyldningen har hun ikke. Siv gjorde det stikk motsatte av det Carl I. Hagen har sagt: Partiet gir seg ikke på kjernesaker. Da får det heller bli regjeringskrise.

Det er forskjell på kompromisser og å selge seg. Det er forskjell på å barbere seg og skjære av seg haka.

Siv har solgt ut partiet. Hun har til og med gått med på galskapen med å sende CO2 fra Oslo og Brevik til havbunnen utenfor Vestlandet. Prisen er astronomiske 23 milliarder kroner. Igjen har Siv en tynn unnskyldning: De skal følge med og drive utgiftskontroll. Igjen svikter hun det som var partiets standpunkt:

FrP gikk nemlig inn i forhandlingene med et vedtak i stortingsgruppen om å si nei til prosjektet. FrP-leder Siv Jensen innrømmer at hun ga opp motstanden.

– Men det ligger veldig stramme merknader med tanke på å få bedre kostnadskontroll på dette. Vi mener at skattebetalerne ikke skal sitte igjen med regningen. Vi mener også at vi må sørge for mekanismer som gjør at det ikke er de private eierne som stikker av med overskuddet, gitt at det blir en suksess, sier Jensen til NTB.

Det er valg neste år. Dét skulle man ikke tro når man ser hvordan Siv skjøtter butikken. Dette var det samme som å slå hull i bunnen av skuta og berede grunnen for et brakvalg for Sp.

 

Kjøp Asle Tojes siste bok her! Vi pakker og sender for deg hvis du skriver «julegave» i meldingsfeltet.

Kjøp Asle Tojes bok her! Vi pakker og sender for deg hvis du skriver «julegave» i meldingsfeltet.

Kjøp Asle Tojes bok her! Vi pakker og sender for deg hvis du skriver «julegave» i meldingsfeltet.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.