Sakset/Fra hofta

Bilde: Luxembourgs utenriksminister Jean Asselborn. Foto: Francois Lenoir/Reuters/Scanpix

Luxembourgs utenriksminister Jean Asselborn sammenligner utviklingen i Ungarn og Polen med en svulst som kan spre seg.

Asselborn sier dette dagen etter at Viktor Orban vant parlamentsvalget. Var ikke valget fair? Eller er det politikken til Orban som er en svulst? Det samme gjelder det førende landet i Øst-Europa, Polen.

Luxembourgs utenriksminister Jean Asselborn advarer mot det han kaller en «svulst» i Europa som Tyskland, Frankrike og andre EU-land nå må stå opp for å bekjempe.

– I dag er det Ungarn og Polen. I morgen kan det være andre land i Øst- og Sentral-Europa, eller til og med et stort land som var med på å grunnlegge EU, som får smak for å undergrave verdier og spre frykt, advarer han i tyske Die Welt. (NTB)

Med tanke på at Luxembourg har presidenten for EU-kommisjonen er det nærliggende å tenke seg at Asselborns tanker er dekkende for flere innen EU.

Hvordan påvirker slik retorikk relasjonene?

Hva gjør man med en svulst? Den fjernes ved kirurgisk inngrep. Biologiske-medisinske metaforer har tidligere vært ansett for å være tabu i politikken, noe som nazistene drev med. Men det har kommet inn igjen. Hvis man vil beskrive en motstander som et fremmedelement tyr man til slike bilder. Asselborn får sagt hva han mener om to viktige land i EU, og han sier det dagen etter at innbyggerne har valgt Viktor Orban med et nytt overbevisende mandat.

Hva sier det om Asselborns respekt for ungarske velgere?

Men på toppen av EU-systemet har man aldri vært særlig opptatt av resultat som går dem imot. I stedet ber man velgerne tenke seg om å stemme igjen.