Nytt

Bilde: Overskrift og stikktittel i Bild sier mye om hvilken vei sympatien går: Er dette, dvs bildet av Vivien, virkelig et tegn på at gjerningsmannen ikke ønsket å drepe? Nå blir han bare tiltalt for farlig legemsbeskadigelse.

Vivien K ligger fortsatt på intensivavdelingen på sykehuset i Hannover. Legene måtte fjerne milten og deler av bukspyttkjertelen. Flere ribben er brukket. Hun er nettopp ute av kunstig koma.

Vivien K var med andre ord en hårsbredd fra døden. Det kommer derfor som et sjokk på offentligheten og de pårørende at påtalemyndighetene frafaller tiltale om drapsforsøk. Gjerningsmannen, en 17 år gammel syrisk flyktning, mente ikke å drepe, sier påtalemyndighetene. Han sluttet å stikke. Ergo: Ville han ikke drepe.

Nå formuleres det slik at han ville «skåne» offeret.

Øyenvitner sier noe annet. De sier det var fordi gjerningsmannen visste seg iakttatt og fryktet å bli pågrepet at han sluttet å stikke.

Foreldrene til Vivien er overveldet av responsen. Folk engasjerer seg i datterens skjebne.

Det var sist søndag at datteren ble knivstukket av syreren i Burgwedel, Niedersachsen – et lite lokalsamfunn med 20.000 innbyggere ikke langt fra Hannover.

Die Welt skriver at foranledningen til knivstikkingen var en krangel som 24-åringen hadde hatt med to andre syriske asylsøkere på 13 og 14 år i et supermarked.

På hjemveien traff hun på de to igjen, og denne gangen hadde 17-åringen sluttet seg til dem. Knivstikkingen skjedde etter at ny diskusjon oppstod. De tre la deretter på flukt, men ble alle pågrepet kort tid etter.

Noe av engasjementet kan kanskje også skyldes spriket mellom politiske myndigheter og påtalemyndigheten på den ene siden, og folks reaksjoner på den andre.

Knivstikkingen fikk delstatens integreringsdirektør, SPD-politiker Doris Schröder-Köpf, til å argumentere for hurtigere familiegjenforening for flyktninger.

Nå går altså statsadvokaten inn for å frafalle tiltalen for drapsforsøk og reduserer den til legemsbeskadigelse. Dermed blir avstanden til folks rettsfølelse enda større.

Bild har vært den politiske korrekthets talerør i mange år. Nå merkes en forskyvning i retning av opprørthet på vegne av leserne. En tabloid som ønsker å beholde leserne må vise at den forstår og bryr seg om deres følelser.

Norske tabloider har ikke nådd den erkjennelsen. Ennå.

 

 

Document har skrevet om saken:

En offentlighet hardere rammet enn knivofferet