Nytt

Resett ville betale 400.000 for Skei Grande-intervju: – Helt forkastelig, sier ekspert på offentlighetsloven og presseetikk, Gunnar Bodahl-Johansen

Den 26 år gamle mannen som er blitt rammet av rykteflommen om kulturminister Trine Skei Grande, forteller til VG at han ble tilbudt 400.000 kroner av Resett for å fortelle sin historie til nettstedet.

Det sjokkerer ekspert på offentlighetsloven og presseetikk, Gunnar Bodahl-Johansen.

– Det mener jeg er helt forkastelig, sier han til Nettavisen, og utdyper:

– Hvis dette er riktig, mener jeg det undergraver troverdigheten til Resett fullstendig. Hvis det er måten å få ut historier på, at man skal betale 400.000 kroner for en historie med en karakter av denne typen, har det ingenting med seriøs journalistikk å gjøre. Hvis Resett skal ta opp kampen og være et alternativ til det de kaller «mainstream media», er ikke dette måten å gjøre det på. Det undergraver Resetts seriøsitet og troverdighet, sier Bodahl-Johansen.

Milliardærene Øystein Stray Spetalen og Jan Haudemann-Andersen er to av investorene i Resett.

Resetts redaktør, Helge Lurås, bekrefter at nettstedet har tilbudt penger til 26-åringen, men vil ikke si hvor mye.

– Vi mener det er en viktig sak og en belastning involvert for vedkommende, sier Lurås til VG.

26-åringen selv sier til VG at han opplevde trykket som oppsto i sosiale medier som svært belastende.

– Det oppleves som ekstremt påtrengende; Resett har sågar tilbudt meg 400.000 kroner for min historie, sier han.

Pressens Vær Varsom-plakat omtaler betaling av kilder og intervjuobjekter i punkt 3.11:

«Pressen skal som hovedregel ikke betale kilder og intervjuobjekter for informasjon. Vis moderasjon ved honorering for nyhetstips. Det er uforenlig med god presseskikk å ha betalingsordninger som er egnet til å friste mennesker til uberettiget å trå innenfor andres privatsfære eller gi fra seg personsensitiv informasjon.»

Nettavisen skriver at Se og Hør ble felt av Pressens Faglige Utvalg i 2010 for brudd på god presseskikk da de betalte 12.500 kroner til en 21-åring for å fortelle om sitt forhold til Jonas Bergström, den svenske prinsessen Madeleines daværende forlovede.

– Jeg synes det er presseetisk helt uakseptabelt, men også menneskelig sett helt umoralsk, med betaling for informasjon, sier Bodahl-Johansen.

Bodal Johansen sier at erfaring fra andre land har vist at man for penger «kan si langt mer enn det man egentlig kan stå for eller er den virkelige historien».

 

Kjøp Sir Roger Scrutons bok fra Document Forlag her!