Santissmo Sacramento-kirken i Genova-bydelen Sampierdarena. Foto: Bbruno / Wikimedia Commons (utsnitt).

 

Islams angrep på den europeiske sivilisasjonen er – uavhengig av deres effektivitet – sjelden særlig raffinerte, men snarere desto mer plumpe og skamløse. Et fersk eksempel fra Genova i Nord-Italia illustrerer fenomenet.

Lokalavisen Il Secolo XIX skriver at administrasjonen hos Santissmo Sacramento-kirken i bydelen Sampierdarena like før jul mottok et brev, hvor det på vegne av en klient ble rettet krav om at det ikke lenger må ringes med kirkeklokkene fordi de bråker for mye. Det er ikke første gang kristne symboler og tradisjoner er en torn i øyet.

Hvem er det som vil stilne kirkeklokkene? «Vi vet at det er en utlending, en muslim, men prestens assistenter sier at ikke engang han vet det. Alt ligger hos administrasjonen», forteller Giuseppe Defendini, som tilhører menigheten. Og i bydelen går praten. Det dreier seg altså om en muslim, som dessuten har valgt seg en muslimsk advokat.

I denne kirken nøyer man seg ikke med å ringe inn til gudstjeneste. Når klokkene slår hver time, høres dessuten de første strofene av en nattverdssalme – en tradisjon som henger logisk sammen med navnet på kirken. For å vise klageren en smule velvilje, ble det besluttet at klokkene skulle kime litt mindre enn normalt i noen dager «for å forstå om problemet er reelt».

Folk er naturligvis i harnisk, og lokalavisen skriver at flere hundre personer i bydelen har engasjert seg til forsvar for den tradisjonelle kimingen. Men demografien er ikke uten betydning. Genova er blant Italias mer islamiserte byer. Neste gang kravet rettes, er det kanskje ikke fullt så sjanseløst.

I nærvær av en muslimsk bad cop finnes naturligvis også en good cop:

«Hvis det finnes noen som er så desorientert at de har forlangt noe slik, tar de feil: Lyden fra kirkeklokkene er en fredens lyd, akkurat som fra muezzinen», sier imam Husein Salah.

Med toleransen som brekkstang gjøres muezzinens rop i et kristent land om til noe normalt ved en tilsnikelse. Skam er ikke islams greie. Imamen forteller at han har vært på flerreligiøse sammenkomster med kristne. Og slik går nå dagene i det nye Europa.

 
 

Kjøp «Den ulykkelige identiteten» av Alain Finkielkraut her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂