«Olympic Commander». Foto: Erlend Bjørtvedt/Wikimedia Commons.

 

Frontex og opposisjonen på Stortinget ber regjeringen videreføre innsatsen i Middelhavet med det norske skipet «Olympic Commander».

SV, Ap og Sp vil be regjeringen innlede forhandlinger med Frontex om forlengelse av det norske bidraget til middelhavsoperasjonen Triton, skriver Sysla.

Klaus Rösler, direktør for operasjoner i Frontex, ba i et brev i slutten av november norske myndigheter om å videreføre innsatsen. Frontex er EUs organ for kystvakt og grensekontroll. I brevet hyller Rösler Norges innsats i Middelhavet og takket på vegne av Frontex og Italia.

Regjeringen vil avslutte bidraget, som har pågått siden sommeren 2017, fra og med neste år. Justiskomiteens innstilling til budsjettet skal behandles i Stortinget mandag.

SV har tatt til orde for å videreføre bidraget i tråd med sitt alternative budsjett. Ap og Sp ønsker også å fortsette med bidraget, men ønsker at en større del av utgiftene betales av Frontex.

«Olympic Commander» har vært i virksomhet siden 10. juni i år. Skipet overtok for «Siem Pilot», som i løpet av to år plukket opp 34.278 mennesker fra havet.

 

Kjøp Christopher Caldwells «Revolusjonen i Europa – innvandring, islam og Vesten» her.