«Olympic Commander». Foto: Wikimedia Commons.

 

Den norske regjeringen har som nevnt tidligere i statsbudsjettet for neste år gått inn for å stanse det norske bidraget til skipet «Olympic Commander», som deltar i operasjon Triton under ledelse av EUs grensebyrå Frontex.

I mellomtiden kan man konstatere at skipet fortsatt bringer migranter til Europa, og at dette knapt blir rapportert. En knøttliten notis hos NRK kom i går formiddag med den første norske medierapporten på flere måneder om skipets gjøres og laden i Middelhavet:

Det norske skipet «Olympic Commander» som deltar i EUs operasjon Frontex med redning og patruljering i Middelhavet, har det siste døgnet reddet 78 båtflyktninger, melder Kripos som bemanner skipet.

Kilden til opplysningen var en melding på Twitter, som Kripos hadde vært så elskverdige å offentliggjøre:

Middelhavet: Det norske skipet Olympic commander har siste døgn vært involvert i søk og redning etter en lengre periode med grensekontroll i dårlig vær. 78 migranter er per nå ombord i det norske skipet.

Notisen er nesten fengslende i sin mangel på informasjon. Vi får ikke vite noe om bakgrunnen. Hvor befant «flyktningene» seg? I hvor mange båter? I nærvær av hvilke andre fartøy? Hvem besluttet hva om det som skulle skje videre? Hvor dro migrantene ut fra? Hvem er de? Hvor kommer de fra?

Og fremfor alt: Hvor er det «Olympic Commander» befordrer dem?

Man finner ikke ut så mye mer fra andre kilder. Men en ANSA-melding publisert i La Repubblica i går ettermiddag kaster lys over det siste spørsmålet:

Skipet «Olympic Commander», som seiler under norsk flagg, har satt kursen for Pozzallo. Fartøyet, som er 93 meter langt, tilhører Frontex-apparatet. Ombord er det 78 migranter: 56 menn, én kvinne og 21 mindreårige. I øyeblikket er det ikke meldt om spesielle medisinske nødsituasjoner. Skipet kommer til havnen i Pozzallo klokken 12 i morgen.

Man merker seg at både Kripos og ANSA omtaler menneskene det er tale om, som migranter, mens NRK i sin notis ved en tryllekunst har forvandlet dem til flyktninger. ANSA lar oss få vite at det i hovedsak handler om menn. Om de kommer fra Midtøsten, det fjerne Østen eller fra Afrika sør eller nord for ekvator, er det oss ikke forunt å vite, selv om vi kanskje kan bruke Twitter-bildet til å gjette, men var det ikke greit å få høre litt om lengden på «Olympic Commander»?

Pozzallo ligger sørøst på Sicilia. Nyheten er altså denne: Det norske skipet «Olympic Commander» er i ferd med å bringe 78 migranter til Europa (men å finne det ut er ikke helt enkelt). De kommer nok for å bli.

 

Kjøp «De helliges leir» av Jean Raspail her.