Nytt


Birgit Kelle. Foto: Wikimedia Commons.

 

Det er etter hvert mange som har opplevd å bli utestengt i kortere eller lengre tid fra Facebook etter å ha ytret seg politisk ukorrekt, men det hører til sjeldenhetene at det rammer en journalist i en av Europas viktigste aviser.

Birgit Kelle forteller onsdag sin historie i Die Welt. Etter lanseringen av en ny Barbie-dukke med hijab skrev hun en sarkastisk kommentar på veggen sin om at Ken kanskje kunne piske eller steine henne hvis hun ikke har hijaben på.

Reaksjonen lot ikke vente på seg. Kelle ble kontaktet av Facebook, med opplysning om at posten var slettet og at hun selv var utestengt fra nettsamfunnet i sju dager.

Man må forstå at jeg hadde angrepet mennesker som tilhører et religiøst fellesskap, og det går jo ikke. Muslimene har også rett til fri utøvelse av sin religion og tradisjoner.

Kelle spør seg om hun kanskje er for negativ, gitt at det kvinne­under­trykkende plagget nå er å oppdrive i mange fine farger. Burde hun ha lært av sine kolleger i Die Zeit, som mente Barbie-dukken hadde «frigjort» seg selv med sin nye look? Hun erkjenner at hun ville ha sagt seg enig under tortur. Men i fravær av sådan spør hun om man virkelig må gjøre seg styggere for å bli fri, slik islamister og visse feminister ser ut til å være enige om.

Den tyske journalisten nekter imidlertid å halal-sertifisere seg like grundig som Facebook har gjort.

Den som måtte påpeke at dette hodetørkleet er et politisk symbol, som manifesterer kvinners underdanighet og ulikhet mellom menn og kvinner, regnes nå av Facebook som en hatefull rasistisk islamofob.

Jeg vil gjerne minne om kvinnelige skribenter, bloggere og aktivister i muslimske land som av og til risikerer livet for kvinners frihet.

Slørkledde Barbie-dukker er ikke et tegn på toleranse eller mangfold, men et nakkeslag på alle de modige kvinnene rundt om i verden som trenger og fortjener vår støtte.

Kelle lot seg ellers ikke pille på nesen. Hun har gått rettens vei mot Facebook, og advokaten hennes har lyktes i å få utestengelsen redusert til 24 timer. Det er naturligvis 24 timer for mye. Det er tilsynelatende viktig at en symbolsk straff i det minste opprettholdes. Brukere som ikke lar seg herse for mye med, bes bare om å godta en light-versjon av underkastelsen.