Idag fyller Barbie 65 år, men det kan man ikke se på henne. Hennes fødselsdato er 9. mars 1959, dagen da hun gjorde sin debut på leketøysmessen New York Toy Fair. 

I’m a Barbie girl, in the Barbie world

Barbie er fremdeles den blonde, blåøyde og meget slanke dukken som ble skapt av den amerikanske forretningskvinnen Ruth Handler i 1959. Hun var en dukkerevolusjon, små jenter lekte dengang med babydukker og lot som om de var mødre, ikke med voksendukker som stimulerer fantasien om selv å bli en ung kvinne.

Hit the town, fool around

I leketøysbransjen var de sikre på at Barbie ville bli en flopp, men bare første år ble det solgt over 350.000 dukker og salget passerte to millioner dollar tidlig på 1960-tallet.

You can brush my hair, undress me everywhere

Barbie har måttet tåle en mengde kritikk. Allerede på 1960-tallet fikk hun kritikk for å være et «sexsymbol», hun er blitt beskyldt for å påvirke unge jenters selvbilde negativt med sine urealistiske fysiske proporsjoner; det er ikke alle gitt å oppnå en så slank og langbent kropp. 

Imagination, life is your creation

Hun er blitt påtvunget en rekke roller i løpet av sitt 65-årige liv. Feminister har brukt henne som ikon på selvstendig kvinne, men også som lynavleder for feministisk misnøye. Hun har også måttet svelge mye nedsettende omtale som synonym på en vakker, ung og dum bimbo.

Kiss me here, touch me there, hanky panky 

Barbie er blitt fortalt at hun ikke representerer det etniske mangfoldet blant kvinner i verden. Som svar på det har hun latt seg klone i andre hudfarver. I 2016 kom hun i syv hudtoner med 24 frisyrer, 22 øyenfarver og tre nye kroppsformer (kurvet, høy og liten). Ut av «overhalingen» stakk en kurvet latinamerikansk Barbie nesen frem mens de andre variantene ikke slo nevneverdig an. I forbindelse med 65-årsdagen kommer det åtte nye varianter, denne gang av kjendiskvinner, skriver BBC.

Oh, I’m having so much fun

Å kalle Barbie en «bimbo» er urettferdig, hun har hatt mer enn 250 karrièrer i alt fra politibetjent til paleontolog og presidentkandidat. I 1965 reiste hun ut i verdensrommet som astronaut. 

Life in plastic, it’s fantastic

I filmen «Barbie» gir regissør Greta Gerwig oss et blikk inn i det perfekte livet i barbieland og hvor vanskelig møtet med den virkelige verden kan være.

Come on, Barbie, let’s go party

Vi bare nevner det om du skulle være i tvil: Barbie er opptatt, hun er kjæreste med en Ken Carson som er et par år yngre enn henne.

Åkke som: Gratulerer med dagen, Barbie!




 

 

 

Document er blitt 20 år – kjøp vårt nye tidsskrift!

 

Kjøp Paul Grøtvedts bok! Kjøp eboken her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.