Nytt

Bilde: Demokratenes Ralph Northam (t.h) vant med solid margin over republikaneren Ed Gillespie (t.v) ved guvernørvalget i Virginia. 

Demokratenes Ralph Northam vant guvernørvalget i Virginia med solide 9 prosent. Det var en sårt tiltrengt innsprøyting for demokratene som for første gang lyktes påføre Trump et nederlag.

Velgerne gikk mann av huse for å stemme, særlig i forstedene som har pleid å stemme republikansk.

Men det er verdt å huske at Virginia er den eneste sørstaten hvor Hillary Clinton vant i 2016.

Begge kandidater, Northan og republikaneren Ed Gillespie, drev en kampanje på det som kalles «cultural memes». Det begynte med at latino-støttegruppe for Northam laget en annonse der en pickuptruck med Gillespie-sticker kjørte ned innvandrerbarn. Annonsen virket negativt og ble trukket. Gillespie laget en annonse som viste at Northam førte en politikk som var soft på bandenettverket MS13. Også denne førte til negativ reaksjon.

Men det er et faktum at Northam var mot et forbud mot såkalte sanctuary cities, byer hvor illegale kan oppholde seg uten å risikere å bli tatt.

Dailywire.com trekker frem den virkelige grunnen til at den brutale annonsen ble trukket: Det var terroren på Manhatten.

But they didn’t delete the video because voters found it distasteful or because it was a naked ploy at motivating Virginia voters through fear — they pulled it down because Tuesday, in Manhattan, a terrorist actually mowed down more than a dozen people, killing at least eight.


Denne annonsen er kanskje et bud om hva vi vil se mer av også i europeiske politikk i årene som kommer. Amerikanerne har brukt negativ reklame i lang tid. Det kommer nok også til Europa med de sterke motsetningene som nå råder. Man kan si at etablerte medier fører en negative kampanje kontinuerlig.

 

Spørsmålet mange stiller seg er: Vant demokratene pga Trump eller Kongressen? Trump var raskt ute med å si at Gillespie ikke vant fordi han ikke stilte seg 100 % bak hans politikk. I Anders Magnus’ versjon blir dette til at Trump dolket Northam i ryggen. Magnus og NRK fører også kampanje, ikke journalistikk. Journalister vet at politikere forsøker å minimere tapene ved å reagere på denne måten.

Trump ligger under 40 % i popularitet, men Kongressen er enda mer upopulær. Det hører vi lite om i NRKs dekning. Magnus kjører frem «konservative republikanere» hvis disse er mot Trump.

Det er ikke tvil om at velgerne er misfornøyd med at republikanerne ikke har klart å avskaffe Obamacare, selv om de kontrollerer begge kamre i Kongressen.

Nå ligger en skatteplan på bordet og den må vedtas hvis republikanerne skal ha noe håp om å beholde flertallet i 2018.

 

http://www.washingtonexaminer.com/for-gop-virginia-reveals-dangers-of-trump-and-a-do-nothing-congress/article/2639977

Democrat Northam Wins Virginia Gubernatorial Election