Sakset/Fra hofta

Bilde: NRKs utenriksdekning konkurrerer med underholdningsavdelingen. Det ene innslag etter det andre er en karikatur. At Anders Magnus er så dårlig i USA sier noe hva slags filtre NRK ser vår viktigste allierte gjennom. Fra filmen Dumb & Dumber med Jim Carey og Jeff Daniels fra 1994.

Den nedlatende omtalen av alt Donald Trump gjør er ved å fordumme NRKs brukere. De burde forlange lisenspengene igjen.

Anders Magnus har en tjuagutt-stil som kan være forfriskende. Anvendt på Trump faller han helt igjennom. Hans bakgrunnartikkel om Trumps Asia-rundreise er et lavmål. Avslutningen er betegnende:

Så kanskje blir det Duterte som vil gi Trump de beste rådene for å løse det store problemet som ligger under hele hans reise til Asia: Hva gjør vi med Nord-Korea?

Magnus mener Duterte er en asiatisk utgave av Trump. Det må man kalle presisjonsnivå:

I Manila møter han Filippinenes president Rodrigo Duterte, som av mange kalles en asiatisk utgave av Trump – på grunn av måten han ordlegger seg.

NRK har lagt seg til en tabloid stil. Man samler på sammenligninger og overskrifter og tror det kan presenteres som informasjon.

Dette er søppel-journalistikk.

Under annonseringen av sin krig mot narkotika sa han: «Hitler massakrerte tre millioner jøder. Her er det tre millioner narkotikaavhengige. Jeg skal med glede slakte dem ned.» Som Trump gjorde han også faktafeil: Hitler tok livet av seks millioner jøder.

(….)

Men med Trump føler han slektskap:

«Han og jeg snakker samme språk», sa Duterte nylig.

Magnus mener at Duterte er smartere enn Trump.

Det er en lett rasistisk tone i omtalen av japanere. Forakten for Trump smitter over på de som han omgås.

Japans statsminister forsto helt fra starten hva som skulle til for å oppnå et godt forhold til Donald Trump: Smiger, glitrende gaver og ingen kritikk. Rett etter at Trump ble valgt møtte Shinzo Abe opp i New York med en golfkølle i gull i presang til den kommende presidenten.

Magnus tror han kan historie og kan belære amerikanerne om hva som er hva:

Abe støtter Trumps harde linje mot Nord-Korea, og i et intervju med Fox News på torsdag skrøt Trump av japanerne som et «krigerfolk». En karakteristikk som kanskje ikke faller i så god jord hos de amerikanere som fortsatt husker andre verdenskrig – og Pearl Harbor.

Ikke noe om at Abe nettopp ble gjenvalgt, og er en av Trumps mest trofaste og viktigste allierte.

Artikkelen er blottet for innsikt og kunnskap. Det er som om Magnus baserer seg på overskrifter og tror det han kan bløffe seg frem. Han appellerer til de laveste instinktene: Skadefryd.

Trump er bare så dum, og det gjør godt å ha noen å latterliggjøre.

Det er seg selv og institusjonene han jobber for som Magnus utstiller til spott og spe.

Magnus rapporterte for en tid tilbake at Trump var moden for avsettelse. Han fortsetter i samme spor:

Myndighetene i Sør-Korea frykter imidlertid at demonstrasjonene vil sette Trump i dårlig humør, og at han kan komme til å si noe uberegnelig og truende som kan øke konfliktnivået med Nord-Korea.

Magnus blir offer for sin egen dumbing down.

Under valgkampen i 2016 hadde Trump bare vondt å si om Kina, et land som han mente plyndret USA rent handelsmessig: «Vi kan ikke la Kina fortsette å voldta landet vårt – for det er faktisk det de gjør,» sa Trump på et valgkampmøte i Indiana. Hans tidligere sjefstrateg Steve Bannon fulgte opp med å si at USA «er i økonomisk krig med Kina».

Den som hengir seg til uthengning av andre og skadefryd kan bli så forgapt i sine egne dumheter at de glemmer at det finnes journalister der ute som fortjener navnet.

Financial Times kunne for en tid tilbake fortelle en interessant historie: Steve Bannon hadde vært i Singapore og holdet et foredrag for en lukket gruppe. Da kom det en forespørsel fra Beijing om han ville komme og orientere dem om hva amerikanerne tenkte om forholdet til Kina og politikken i Asia. Bannon sa ikke nei. Han ble hentet til Bejing og der holdt han et møte med den øverste ledelsen.

De ville vite hva og hvordan Trump-administrasjonen tenker.

Historien forteller flere ting: At respekten for Bannon er noe helt annet enn vrøvlet som kommer ut av norske medier. Den forteller også at kineserne er seriøse. Det må vi være glade for. De vil ha alle options på bordet.

Dessverre forteller det oss at norske journalister blir dummere og dummere.