Sakset/Fra hofta

Sverige – ‘storebroren’ som vi så opp til; ABBA, svensk TV som slo traurige NRK ned i støvlene, søta bror som tok imot oss under andre verdenskrig, velferdsstatens ekte mor – vårt aller nærmeste ferieland i mange ti-år. Hva er det som skjer?

Selv om NRK og andre norske medier febrilsk forsøker å holde fakta og informasjon på armelengdes avstand, så ‘tyter det ut’; ikke bare på såkalte alternative nettsteder og i sosiale medier, men også i såkalte ‘main stream’ media. Det er et dystert bilde. De hardbarkede, kriminelle gjengene har tatt kontroll i mange forsteder; de fører nærmest en krig mot hverandre. Så langt i år er 26 personer drept i gjengoppgjør i Stockholm og omegn, dobbelt så mange som på samme tid i fjor. Og politiet; de mister ikke bare og mer kontroll, de er under angrep:

For en drøy uke siden eksploderte en kraftig sprengladning utenfor hovedinngangen til politistasjonen i Helsingborg. En stor del av arbeidsplassen min ble sprengt i luften’ forteller den svenske politibetjenten Åsa Wullf i en kronikk i den svenske avisen Sydsvenskan under overskriften «Mina poliskollegor letar nu under sina bilar efter sprängladdningar». Kronikken er omtalt hos Nettavisen 31. oktober. Videre beskriver hun en hverdag fylt med trusler og frykt, en mann har gjentatte ganger truet med å drepe henne og familien hennes – både hennes og resten av familiens hjemmeadresse og personnumre ligger åpent tilgjengelig på nettet, sammen med trusler. Et bilde av hennes to-årige sønn er også publisert. ‘Snuthora’ og ‘Feig forbryter’ blir hun kalt – nå har redselen økt, etter at en kollegas hus ble beskutt med flere titalls skudd for kort tid siden.

Det har vært flere angrep rettet mot både politistasjoner, rettslokaler og hjem og biler tilhørende polititjenestemenn i Sverige de senere årene – som i tjeneste også risikerer liv og helse under målrettede angrep med steiner og fyrverkeri. Et fåtall av disse hendelsene er kort omtalt i norske medier.

En sak som derimot har fått stor oppmerksomhet, også i norske medier, er #metoo kampanjen, der kvinner legger ut opplevde seksuelle trakasseringer – stort og smått, i nåtid og fortid – uten mulighet for de som blir anklaget å ta til motmæle, tvert imot – noen har allerede måttet gå fra nåværende jobb.

En annen kampanje av en litt annen karakter har derimot ikke blitt omtalt i norske medier; den svenske kampanjen #minjävlarettighet. Kampanjen har blitt kjørt i gang etter at Stefan Löfven og hans regjering har kuttet drastisk i støtten til assistenter for funksjonshemmede. Nesten halvparten av funksjonshemmede som har behov for denne assistansen, 6000 mennesker, kan miste denne tjenesten. Det betyr at de ikke kan jobbe, eller at deres nærmeste pårørende ikke kan jobbe. For mange betyr dette slutten på et verdig liv. Med kampanjen slåss de unge bevegelseshemmede for retten til å bli selvstendige voksne.

Löfven, som sto med åpne armer og glovarmt hjerte og tok imot alle som banket på Sveriges dør i 2015 – uten forbehold – har vist at hans varme hjerte ikke banker så hardt for alle i det svenske samfunnet. Innvandringen har kostet milliarder, og noen må betale regningen. De kraftigste kuttene i velferdsstaten rammer først de som står nederst på stigen, som funksjonshemmede og eldre pleietrengende, mens de mer velhavende kan smykke seg med å være ‘gode’. Et svekket politi rammer befolkningen, og særlig de som bor i forstedene der gjengene herjer.

Det trygge, stabile samfunnet bygges ned på alle fronter – og demokratiet forvitrer. Hvis ordensmakten trekker seg av frykt og ikke har kontroll, forsvinner det samfunnet vi kjenner – sakte men sikkert.

 

http://www.nettavisen.no/nyheter/utenriks/–mine-politikolleger-sjekker-om-det-er-sprengladninger-plassert—–under-bilene/3423385744.html

https://www.aftonbladet.se/ledare/a/VOLvd/lofvens-harda-attityd-mot-funktionshindrade