Oljefondet har passert en billion dollar – 1.000 milliarder dollar. Det kan gjøre noen og enhver svimmel. Men det er grunn til edruelighet. Mesteparten av pengene er lovet bort i pensjoner.

Verdien av oljefondet passerte natt til tirsdag offisielt 1.000 milliarder dollar for første gang.

En styrking av hovedvalutaene i verden mot dollar og positiv utvikling i aksjemarkedene har ført til en rask økning i fondets verdi målt i amerikanske dollar i 2017, heter det i en pressemelding fra Norges Bank.

Leder Yngve Slyngstad i Norges Bank Investment Management (NBIM), som forvalter fondet, kaller det en milepæl.

– Veksten i fondets markedsverdi har vært utrolig. Da fondet fikk sin første tilførsel av oljepenger i mai 1996, tror jeg ingen forestilte seg at fondet kom til å nå 1.000 milliarder dollar. Dette er en milepæl. sier Slyngstad. (NTB)

Pressen snakker lite om at pengene allerede er disponert, det kunne føre til økt oppmerksomt om kostnadene ved innvandring og økte sosialutgifter. Eller kostnadene ved bygging av infrastruktur for å ta unna befolkningstilveksten.

Det handlingsrommet vi innbiller oss Oljefondet gir, er i stor grad bygget på illusjoner. Ola Nordmann er ikke Onkel Skrue. Han skal tvertimot betale 10.000 kroner mer i skatt i nær fremtid og 40.000 kroner per familie. Det vil ingen snakke om. Da heller overdrysse oss med milliarder på bok.

Det smaker selvfølgelig ekstra søtt når man hører at USAs gjeld har passert 20.000 milliarder dollar.

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂