Nestleder Trond Giske uttalelser valgnatten ble oppfattet som at han lanserte seg selv som kandidat til å ta over ledervervet i Ap.

Sentrale Ap-kilder reagerer kraftig, skriver VG.

Det var en uttalelse Giske kom med til NRK rett etter klokken 21 som førte til hevede øyenbryn:

– Blir det aktuelt å se på ledelsen etter et slikt resultat?

– Det er det organisasjonen som bestemmer. Vi i ledelsen har ønsket et annet resultat, men organisasjonen skal få lov til å være med på evalueringen, sa Trond Giske til NRK.

Flere sentrale kilder i Arbeiderpartiet reagerer kraftig på denne uttalelsen, som blir tolket som at Giske har lansert seg selv som lederkandidat, skriver VG.

Med Jonas Gahr Støre som partileder gjør Arbeiderpartiet sitt dårligste valget fra opposisjon på 90 år.

VGs kilder tror det dårlige valgresultatet kan utløse en blodig lederstrid i partiet. Flere spør seg allerede nå om hvor lenge Støre kan fortsette som partileder.

På vei ut av valgvaken fikk Støre spørsmålet om han er rett mann for å lede partiet videre:

– Ja, det er jeg helt sikker på. Fordi jeg er valgt til å gjøre det, og jeg har partiet i ryggen. Et parti som står samlet, sier Støre.

Den nasjonale valgkampen for Ap har vært ledet av nestleder Trond Giske. To feilslåtte strategier har ført til valghavariet, skriver VG:

Den ene er at Arbeiderpartiet ikke har klart å fortelle velgerne hva de skal bruke de 15 milliardene de tar inn i ekstra skattekroner. Det andre er samarbeidsstrategi. Det skal ha vært intern skepsis mot at Ap stengte døren for regjeringssamarbeid med Rødt og MDG, mens partiet fremdeles hold døren på gløtt for Venstre og KrF. Det skal særlig ha provosert fagbevegelsen.

 

VG: Ap-kilder til VG: Lederkampen er i gang