Nytt

Migranter kommer til en libysk marinebase etter å ha blitt avskåret av Libyas kystvakt den 29. august 2017. Foto: Hani Amara / Reuters / Scanpix.

 

Den mektige libyske militsen Anas Dabbashi, som tidligere har drevet med menneskesmugling, har inngått en avtale med Libyas myndigheter om å stanse migranttrafikken ut fra kysten av det nordafrikanske landet, innrømmer militsens leder Ahmed Dabbashi overfor The Times, og benekter samtidig anklagene om at militsen har mottatt penger fra Italia.

En av den libyske regjeringens motytelser for tjenesten er å avstå fra å straffeforfølge militsen for tidligere forbrytelser, legger han til:

“We did meet with the unity government to counter illegal immigration through assisting the security of Sabratha,” he said from the city, 50 miles east of Tripoli. “This was done in exchange for cleaning the record of the group, and equipment.” The equipment included a fleet of police cars and his forces recently documented the delivery on their Facebook page.

Bashir Ibrahim, the militia’s spokesman, echoed his comments. He said Libya’s government had sent them equipment, boats and salaries in exchange for combating illegal migration.

Ibrahim gjør ikke noe forsøk på å fremstille bestrebelsene for å stanse trafikken som noe annet enn et resultat av en avtale inngått i ren egeninteresse, og han har riset klart bak speilet:

Mr Ibrahim called the situation a “truce” dependent on continued support to the militia. “If the support to the brigade of Dabbashi stops, it won’t have the capacity to continue to do this job and trafficking will be back,” he said.

Det virker tvilsomt at Italia ikke skal ha hatt en finger med i spillet:

Abdel-Salam Helal Mohammed, a general director of the interior ministry force that is responsible for combating smuggling, said that Italians met members of the militia in Sabratha and came to a deal. “Now there is no trafficking for the past ten days,” he said.

Stansen i trafikken, og dermed også Europas politiske stabilitet, avhenger altså av en korrupt avtale og samforståelse mellom en svak libysk regjering og en væpnet kriminell gruppe som når som helst kan gjøre stikk motsatt av det avtalte, det hele sannssynligvis med lyssky støtte fra italienske myndigheter.

EUs grensekontroll er med andre ord outsourcet til menneskesmuglere. Å si at det europeiske huset er bygget på sandgrunn, grenser til en grov fornærmelse av sanden.