Sakset/Fra hofta

I et innlegg i Aftonbladet forteller Sylvi Listhaug svenskene det som er innlysende for alle andre: Svensk asylpolitikk er fullstendig mislykket. -Jeg reiser til Rinkeby for å lære av de feilene dere har begått, skriver Listhaug.

”De svenske tilstandene» er i mine øyne lovløse områder som kommer fra ukontrollert innvandring og dårlig integrering. Det er områder hvor politiet ikke har kontroll og hvor tryggheten er sterkt redusert på grunn av kriminelle gjenger, mord på åpen gate, bilbranner og stenkasting. Andre lover enn de svenske gjelder i disse områdene. Da Sveriges statsminister Stefan Löfven var på besøk på det norske Arbeiderpartiets landsmøte ble han spurt om «de svenske tilstandene». Han stirret spørrende tilbake og lurte på hva det var.»

Norge og Sverige har ført forskjellig politikk, skriver Listhaug. Og den offentlige debatten har også vært ulik. I Norge har Fremskrittspartiet siden 19800-tallet tatt opp de vanskelige sakene og tvunget de andre politiske partiene til å stramme inn, sier hun.

Listhaug stikker fingeren rett i det svenske asylsåret: forsøket på å hindre informasjonen til å nå ut til folket.

Nyligen avslöjades att svensk polis har använt en egen kod för att gömma undan kriminalitet på asylboenden. Det er sådant som undergräver vanligt folks tillit till systemet.

Den norske og svenske velferdsmodellen har ikke kommet av seg selv, men kommer fra generasjoner av hardtarbeidende mennesker som har bygget opp samfunn vi kan være stolte over. Verdier som vi nå ser er under press. Når lovløse områder har vokst frem så får det store konsekvenser som det er veldig vanskelig å gjøre noe med, skriver Listhaug og trekker konklusjonen om at man må bremse i tide før utviklingen går så langt at den nærmest er ugjenkallelig.

Jag tänker lära av de misstag som Sverige har begått för att undgå att vi får liknande problem i Norge.

Se hele innlegg i Aftonbladet