Fremskrittspartiets leder Siv Jensen i NRKs Politisk valgkvarter fredag morgen.

Frp-leder Siv Jensen forsvarer Frp-forslagene om å sette asylsøkere som kommer til Norge uten ID-papirer, i lukkede mottak.

– Også Frp er svært opptatt av menneskerettigheter, men husk at mange av de internasjonale konvensjonene er laget i en annen tid. Vi må kunne tilpasse regelverket til de farer og utfordringer som omringer oss, sa Frp-lederen i en debatt på Politisk Kvarter fredag morgen.

– Norge må tørre å utfordre internasjonale konvensjoner, uten at det betyr at vi skal bryte dem. Som nasjon skal vi ha rett til å trygge borgerne våre mot farer. Det er ikke veldig radikalt å si at mennesker vi ikke aner hvem er, folk vi ikke aner noe om bakgrunnen til, at de vil vi ha kontroll på, sa Jensen.

Vil ha kontroll

Innvandringsminister Sylvi Listhaug (Frp) har foreslått at asylsøkere som kommer til Norge uten avklart ID eller identitetspapirer, skal i lukkede mottak inntil identiteten er avklart.

– Vi skal ha kontroll med hvem som befinner seg i landet vårt, sa Listhaug til NRK torsdag.

I tillegg vil Listhaug sette alle som får avslag på asylsøknaden, i lukkede mottak om de ikke reiser tilbake til hjemlandet frivillig.

– Folk flest er bekymret, og det forstår jeg godt. Det er snakk om terrorister som både tar sitt eget liv og andres. De har ingen respekt for våre lover, regler og verdier. De må bekjempes, sa Listhaug.

Ved utgangen av forrige uke bodde det vel 8.300 personer på norske asylmottak. Omkring 1.600 av disse, én av fem, har fått endelig avslag på asylsøknaden og har utreiseplikt. Omkring 1.200 klager på avslag er inne til behandling, viser tall fra Utlendingsdirektoratet.

Lik asylpolitikk fra Ap

Ap-nestleder Trond Giske mener problemet med forslaget ikke er at asylsøkere med avslag skal på lukkede mottak, men at innvandringsministeren blander asylsøkerproblematikken sammen med spørsmålet om terrorbekjempelse.

– Det er muligheter for å sette asylsøkere på lukkede mottak i dag, etter 48-timersregelen for eksempel, eller om man har begrunnet mistanke om at de vil unndra seg hjemsendelse, sa Giske, som mener Listhaug med sitt utspill antyder at alle asylsøkere per definisjon er mistenkt for terror.

På spørsmål bedyrer imidlertid Giske at asylpolitikken til en eventuell Arbeiderparti-regjering vil bli den samme som Frp og Høyrer fører dag.

– Den blir omtrent som nå. Det er jo Arbeiderpartiet som i et bredt forlik i Stortinget har vært med på å vedta politikken som føres i dag, sa Giske.

 

Se Politisk valgkvarter på NRK.no