REUTERS/Charles Platiau/File Photo

Emmanuel Macron vant andre runde med 66,1 prosent mot Le Pens 33,9. Under tre måneder etter innsettelsen av Macron har han ikke bare gjort seg upopulær, men med en rekordfart som knapt er til å tro. I en undersøkelse fra Frankrikes fremste byrå for spørreundersøkelser, Ipsos, fremgår det at 64 % er misfornøyde med Macrons innsats som president, mens noe over én tredel (36 %) svarer at de er fornøyde.

Leder av Ipsos, Jerôme Fourquet, trekker den slutning at «hvetebrødsdagene er over», og at franskmenn ikke lenger gir noen fordeler til den yngste presidenten i Den femte republikks historie. «Magien» fra hans euforiske kampanje er ikke bare slitt, men fullstendig forduftet uttrykker Fourquet.

For litt over to uker trykket Document en artikkel om den dramatiske økningen i misnøye med Macron bare fra juni til juli måned. Misnøyen hadde da hoppet fra 27 % til 42 %, og har nå nådd 64. Den dramatiske økningen fortsetter dermed for tredje måned på rad – og verre kan det snart ikke bli:

Prosentandel av franskmenn som synes godt om presidentens virke. Macrons popularitet fortsatt i fritt fall.

En misnøye på 64 prosent mot 36 gir altså et negativt underskudd på 28, hvilket er nært identisk med differansen mellom Le Pen og Macron i annenn runde. Mediene i og utenfor Frankrike omtalte Le Pens parti som høyreradikalt, eller endog et fascistisk parti.

Like upopulær som VGs «brune» Le Pen

I VGs infografi over sist regionsvalg i Frankrike ble kommunene som hadde stemt inn en fra Le Pens parti som borgermester fargelagt med brunt, og nettopp den brunfargen som umiskjennelig var nazistenes farge.

For å sette Macron i perspektiv kan vi sammenlikne med Frankrikes mest upopulære president, François Hollande. Han vant med  knepne 51,6 prosent mot republikanske Nicolas Sarkozy. 100 dager etter innsettelsen kunne han trøste seg med at 46 prosent av franskmenn var fornøyd med ham – mot Macrons 36 prosent.

Trump bedre likt enn Macron

Videre kan det være interessant å sammenlikne med personen i motsatt hjørne av den liberale demonologi og hagiografi: Donald Trump. Ifølge nettstedet Real Clear Politics som fører et statistisk sammendrag av alle undersøkelser, kan vi lese av grafen at Trumps «approval rate» har falt fra 43,4 til 38,1 % i perioden februar til august: Et fall på 5,3 % etter seks måneder. Det er altså trygt å si at Donald Trump er ikke bare langt mindre upopulær, men også langt mer populær enn unge Macron. Med det inntrykket de etablerte norske avisene gir av disse to statsoverhodene skulle man knapt tro at det var de samme personer man leste om.

Løser Macron franskmenns problemer?

Den siste undersøkelsen («Dette ønsker franskmenn [av politikken]») fra 2. juli i år om hva franske velgere bryr seg om, viste at 86 prosent av franskmenn mener at det å slå tilbake mot radikal islam er en «absolutt prioritet» eller «svært viktig», 61 % i førstnevnte kategori og 25 % i sistnevnte. Den viste at franskmenn faktisk nå bryr seg langt mer om at deres politikere må få bukt med islams mangslungne problemer enn de økonomiske sådanne.

Vi har foreløpig sett få tegn på at Macron kommer til å forstå dette, og dermed være i stand til å reversere situasjonen. Det er selvfølgelig svært alvorlig at et statsoverhode over lenger tid ikke har folkets tillit.