Omtrent 24 timer etter at det lyktes 186 migranter fra Afrika sør for Sahara å trenge seg inn i den spanske enklaven Ceuta via grenseovergangen i Tarajal, gjorde nærmere tusen nye migranter tirsdag et forgjeves forsøk på det samme.

ANSA skriver at migrantene var bevæpnet med stokker og steiner, men at marokkansk og spansk politi lyktes i å stanse dem. Tre marokkanske og ti spanske politifolk ble skadet.

De fleste migrantene ble stanset før de kom seg frem til gjerdet. Den lokale TV-kanalen El Faro de Ceuta har offentliggjort levende bilder av noen av tumultene:

Det opplyses at fem hundre av migrantene klarte å stikke av etterpå, og at de vendte tilbake til fjellene hvor de normalt gjemmer seg. Det ligger i kortene at det kommer flere forsøk.

Politiet var altså bedre forberedt denne gangen. Hvor dårlig forberedt de var sist mandag, viser et opptak som El Faro også har publisert:

Med presset fra menneskemengden gir grenseporten etter, og de få politimennene på vakt er sjanseløse i de sporadiske forsøkene på å stanse migrantene.

Det kan altså virke som om migrantene været svakhet, og bestemte seg for å gå massivt til verks. Politiet klarer å holde grensen tett når de øker beredskapen, men erfaringen viser at den ikke er høy nok hele tiden, med det uunngåelige resultat at migrasjonstrykket fra tid til annen vil slå hull på barrieren.