Sakset/Fra hofta

Salafisten Fahad Quershi fra Islam Net la søndag ut et bilde på sin Facebook-vegg som sirkulerer på sosiale medier. Bildet skal være av en bror og søster hvor hun sier at hun har sex med broren sin fordi de elsker hverandre.

Fahad Quershi synes at dette er å sammenligne med homofili: Godtar man homofili så er søsken-sex også akseptabelt. Quershi er født og oppvokst i Norge. Det skulle man ikke tro. Han skrev:

Jeg så noen hadde delt dette bildet på Facebook i dag. Så tenkte jeg; «Dette er jo ulovlig og straffbart i Norge! Hvorfor kan ikke Nicky og broren hennes som hun har et seksuelt forhold med, få leve ut sin kjærlighet her i Norge? Noen vil med en gang si at årsaken er at de får defekte barn. Disse to har da vel like mye tilgang til prevensjonsmidler som alle andre, og hvorfor ikke som en siste løsning la de sterilisere seg for så å leve ut sin kjærlighet? Hvorfor kan ikke disse to gå med hevet hode i «pride-paraden»? Hvorfor skammer samfunnet seg over deres forhold? Hvorfor er deres kjærlighet et lovbrudd i Norge slik homofili var for noen tiår tilbake? Og det viktigste spørsmålet: Hvem er det som egentlig har retten til å definere hva som er moralsk rett og galt; er det du, jeg, politikerne, flertallet, de det gjelder, eller kanskje Han som skapte oss alle og som er Den Allvitende?»

Vi er egentlig ikke så veldig opptatte av hva Fahad Quershi mener om incest. Han poster dette bare for å provosere. Derimot leser vi med interesse på Facebook-veggen hans at humanisten Ole Martin Moen roser Quershi.

Ole Martin Moen er forsker på etikk og er postdoktor ved Senter for studier av rasjonell, språklig og moralsk handling ved Universitetet i Oslo. Han har også startet Humanistskolen og har blitt intervjuet flere ganger av norske medier. Han er altså ingen hvem som helst.

Ole Martin Moen Jeg skjønner ikke helt motstanden mot det Fahad Qureshi skriver her. Poenget hans, slik jeg forstår det, er at grunnene som får oss nordmenn til å akseptere homofili også burde få oss til å akseptere samtykkende incest blant voksne. Det har han, så langt jeg kan se, rett i: Dersom vi mener at voksne bør få leve ut sin seksualitet som de vil med andre samtykkende voksne, burde vi også mene at to samtykkende voksne søsken bør få leve ut sin seksualitet med hverandre (gitt at de ikke får barn med hverandre). Fahad Qureshi bruker formodentlig eksemplet som en reductio ad absurdum av å akseptere homofili. Jeg er uenig i at det er en god reductio ad absurdum, men grunnen til det er nettopp at det ikke er absurd å akseptere samtykkende incest blant voksne. Fahad Qureshi har helt rett all den tid poenget hans er ideen om seksuell frigjøring og selvråderett har mer radikale implikasjoner enn de fleste nordmenn, og de fleste som deltar i denne tråden, er komfortable med. Godt tenkt, Fahad!

Ja, hipp hurra. Alt vi trenger er en etikkforsker fra Universitet i Oslo som kan støtte opp om Islam Net og Fahad Quershi. Med en god kameratslig tone – man er da dus.

Han fikk sjansen til å ta seg inn i debatten, men det ville han ikke:

Ole Martin Moen bagatelliserte også terroren på Westminster Bridge den 22. mars.  På Twitter skrev han:

Så da har vi en god pekepinn hvor han står. Hva er vel noen terrorofre når vi kan få muslimske leger? Dette er kanskje et balansert verdispørsmål for en filosof. Hva vet vel jeg.

Den som god humanist skal bli bør besøke moskéene ofte.