I natt siterte NTB Erna Solberg på at hun blir sittende som Høyre-leder selv om hun skulle tape valget. Solberg sier hun er full av stamina og føler hun bare blir bedre med årene.

– Jeg har fortsatt mye ugjort og er like engasjert i å skape et samfunn med muligheter for alle, få flere i jobb, en god skole for barna våre eller å hjelpe folk med rus eller psykiske problemer, uansett om det er som statsminister eller Høyre-leder i opposisjon, sier hun.

Solberg har vært partileder siden 2004.

– Jeg har vært partileder kjempelenge. Men jeg har så god stamina, vet du, og jeg blir bare bedre og bedre etter hvert som det modnes, sier Solberg.

Javel, grei beskjed. Var det essensen av intervjuet? Det måtte man tro. Men i det jeg ser forsiden av VG ser jeg at VG har sett sitt snitt til å sende med et helt annet budskap:

Alle tar poenget: Det er ikke teksten, det er bildet som er hovedsaken. VG driter ut landets statsminister. «Ha! Ha!» kunne vært teksten. – Se hvordan hun ser ut! VG har tatt et bilde i dress for besøk på oljeplattform. VG vet selvsagt at Erna har et omfangsrikt korpus, hun har selv spøkt med det i Stortinget.

Selv et barn forstår: VG ønsker å latterliggjøre Erna Solberg. Redaksjonen viser null respekt for landets statsministser, men verst av alt er den manglende respekten for henne som kvinne. VG tråkker på Erna Solbergs følelse av å være kvinne.

Jeg tenker: Kanskje det ikke ser like ille ut inne i avisen?

Bildet fyller to sider. Det er ingen tvil om hva som er «budskapet». Erna skal latterliggjøres og ydmykes. Det er så simpelt og tarvelig at jeg nesten ikke har ord.

Dette er de samme journalistene som skriver om sexisme. Selv har de ingen problemer med å mobbe landets statsminister for hennes kropp.

Det er nedrig, det forsimpler den politiske journalistikken, og Erna kan ikke kommentere. Det er hun avskåret fra. Det ville være å senke seg ned på VGs nivå. Men andre, hvor er kolleger av VG, kvinner som føler seg tråkket på? Synes de det er greit at landets statsminister blir behandlet på denne måten? Den som tier, samtykker.

Oppslaget var ikke en lapsus. Det var helt bevisst. VG illustrerer ikke et intervju med partileder og statsminister fem uker før valget hvis det ikke er med en hensikt: VG ønsker å ta Erna ned. VG vil hjelpe Ap å vinne valget. Slik har det vært i flere valg.

Bølle-journalistikk

Hvis mediene ikke kan skille på person og politikk, hvis de går ned på kroppsform og utseende, er det bøllene som overtar.

Det er Lars Joakim Skarvøy som har gjort intervjuet. Han er ung, kvikk, men bruker talentet sitt til å sjikanere de som skal tas. Han gjorde et sjikanøst intervju med Siv Jensen for noen år siden. Harald Henden har tatt bildet, en erfaren fotograf, men det er neppe han som har valgt å velge et mest mulig uheldig bilde. Kun overkroppen synes på nett.

Det VG gjør er å psyke ut Erna før valgkampen har begynt. De rammer henne på et punkt hvor man er forsvarsløs.

Erna har heldigvis en mann som elsker henne. Det viste han for noen år siden da pressen gikk til angrep på henne. Det strålte av Sindres kjærlighetserklæring til Erna.

Familien er det viktigste ståsted en politiker har. Anstendige journalister respekterer privatlivet og kroppen er en del av privatlivet.

Men det forstår ikke VG.

Eller, det vil si: Det er akkurat det de gjør.

VG appellerer til skadefryden hos leserne. Kanskje leserne ikke har sunket like dypt som VG?

Er dette en avis som faller 10-15 % hvert år? Hvem tror de at de er?

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂