Bildet: Obamas program for støtte til syriske opprørere var aldri noen suksess. Nå legger Trump det ned. Det kan tolkes som en innrømmelse til Putin. Her fra en evakuering i Øst-Aleppo i november 2016. Foto: Abdalrhman Ismail/Reuters/Scanpix

Trump-administrasjonen innstiller støtten til moderate opprørere som bekjemper president Bashar al-Assad, sier tjenestemenn til Washington Post.

Barack Obama klarte aldri bestemme seg for om støtten skulle trappes opp og programmet har aldri vært noen stor suksess. Å innstille det blir likevel sett på som en konsesjon til Russland.

Hva skal man legge i vedtaket, vil observatører spørre seg. Er det en innrømmelse av at Assad blir sittende? I så fall er det en ganske stor omlegning i forhold til hva Trump sa for tre måneder siden. Gassangrepet mot Khan Sheikhoun fikk Trump til å skyte 59 Tomahawk-kryssermisiler mot Assads flybase utenfor Damaskus. Trump kalte Assad for et dyr. Ved å trekke støtten til opprørerne har USA en fot mindre in the game, og færre å spille på. Det vil bli utlagt som en tilbaketrekning til Russlands fordel.

Trump skyver våpenhviler foran seg. Han fikk til en i sørvest-Syria og nå er det snakk om en ny.

After the Trump-Putin meeting, the United States and Russia announced an agreement to back a new cease-fire in southwest Syria, along the Jordanian border, where many of the CIA-backed rebels have long operated. Trump described the limited cease-fire deal as one of the benefits of a constructive working relationship with Moscow. (…)

Earlier this month, five days into the first cease-fire in southwest Syria, Trump indicated that another agreement was under discussion with Moscow. “We are working on the second cease-fire in a very rough part of Syria,” Trump said. “If we get that and a few more, all of a sudden we are going to have no bullets being fired in Syria.”

Programmet ble styrt av CIA. Den gradvise avviklingen – det skal skje over måneder – vil ikke berøre støtten til den kurdiske YPG-militsen i nord. Den er det Pentagon som står for.

Programmet til opprørerne tok aldri av. Obama ville ikke når det kom til stykket. Selv da Hillary Clinton og David Petraeus i fellsskap gikk inn for et større program, sa Obama nei. Deretter gikk det nedover bakke.

Vedtaket om å avvikle vil likevel bli tolket som en konsesjon til Putin. Det vet Trump godt. Derfor burde vedtaket vært forklart bedre. Hva er hensikten? Hvorfor innstiller USA støtten?

 

https://www.washingtonpost.com/world/national-security/trump-ends-covert-cia-program-to-arm-anti-assad-rebels-in-syria-a-move-sought-by-moscow/2017/07/19/b6821a62-6beb-11e7-96ab-5f38140b38cc_story.html?hpid=hp_hp-top-table-main_ciasyria-310pm%3Ahomepage%2Fstory&utm_term=.ff92c9078608

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂