Nytt

5.500 stillinger må kuttes når den italienske staten tar kontroll over Monte dei Paschi di Siena, verdens eldste bank.

Det opplyste den kriserammede banken onsdag. 20 prosent av stillingene i banken ventes å forsvinne, og 600 av til sammen 2.000 filialer blir trolig lagt ned.

EU-kommisjonen godkjente den omstridte planen for å redde Monte dei Paschi di Siena tirsdag. Den italienske staten vil tilføre banken 5,4 milliarder euro, og lån som ikke kan betjenes, vil bli overført til et fond opprettet av myndighetene.

Banken kommer til å bli kvitt «dårlige lån» til en bokført verdi av 28,6 milliarder euro. Det tilsvarer hele 272 milliarder kroner.

Kraftig kutt i lederlønnen

Redningsoperasjonen innebærer i praksis en nasjonalisering siden den italienske staten blir sittende på 70 prosent av aksjene i banken.

Banken vil bli underlagt streng kostnadskontroll i løpet av de fem årene redningsoperasjonen varer. Toppsjefen Marco Morelli har godtatt at lønnen hans kuttes med 70 prosent.

– Jeg mener Monte dei Paschi nå er tilbake der banken skal være, sa Morelli onsdag.

Han sammenlignet arbeidet i toppledelsen de siste ni månedene med akuttmottaket på et sykehus. En ny krise oppsto hvert femte minutt, ifølge Morelli.

Ikke etter planen

Etter at eurosonens bankunion ble opprettet, var planen at det ikke lenger skulle være nødvendig å bruke offentlige midler til å redde banker. EU-kommisjonen har likevel godkjent redningspakken til Monte dei Paschi di Siena, en av Italias største banker.

Forutsetningen for at Italia skulle kunne bruke skattebetalernes penger på redningsaksjonen, var at også aksjonærer og obligasjonseiere tok tap.

Redningsaksjonen er den tredje kapitalinnsprøytingen i Monte dei Paschi di Siena de siste årene. Banken har røtter tilbake til renessansen og ble grunnlagt så tidlig som i 1472.

Tidligere i år opplyste den italienske regjeringen at den også planlegger å bruke offentlige midler på å redde to mindre banker i Venezia.

NTB-AP-DPA