Det internasjonale pengefondet (IMF) er, i henhold til rykter den internasjonale pressen har fanget opp, i ferd med å utarbeide en redningsplan for Spania. IMF skal være rede til å yte det finansielt hardt pressede landet nødlån i tilfelle regjeringen ikke klarer å finne de nødvendige midler på markedet — ca. 19 milliarder euro — til å redde Bankia, som er Spanias fjerde største bank.

En redningsplan som strekker seg over tre år, kan angivelig innebære lån fra IMF på opptil 300 milliarder euro, hvilket omtrent tilsvarer tredve prosent av brutto nasjonalprodukt (BNP) i eurosonens fjerde største, Europas femte største og verdens tolvte største økonomi. Noen analytikere peker på at dette kan vise seg å bli for lite.

Ryktene om denne planen ble fanget opp under IMF-sjef Christine Lagardes møte med Spanias visestatsminister Soraya Saenz de Santamaria i Washington. IMF og Spanias regjering avviser imidlertid kategorisk at landet har bedt om hjelp, og sier det ikke er behov for noen redningplan.

Den ekstra renten som Spania må betale på sin statsgjeld sammenlignet med Tyskland, er ellers steget til mer enn 5,3 prosent, bankenes eksponering mot det råtne eiendomsmarkedet er estimert til 320 milliarder euro, og spanjolene har i løpet av den siste måneden tatt ut 31,4 milliarder euro av bankene — i løpet av de siste tolv månedene 97 milliarder euro.

 

Il Sole 24 Ore: L’Fmi prepara un piano di aiuti per la Spagna

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂