Italienske politikere ba EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen om ikke å gripe inn i landets innenrikspolitikk etter at hun advarte om at Europa har «verktøyene» til å håndtere Italia hvis ting går i en «vanskelig retning».

EU-kommisjonen er villig til å samarbeide med enhver demokratisk regjering i hele unionen, sa Ursula von der Leyen som svar på et spørsmål om Italias forestående valg, men der var et men:

– Vi får se an utfallet av valget. Vi har nettopp hatt valg i Sverige også. Hvis ting går i en vanskelig retning har vi verktøy – som i tilfellene Polen og Ungarn.

Dette er en klar referanse til EU-kommisjonens vilje til å straffe medlemsland når de i kommisjonens øyne anses å bryte med rettsstaten. I forrige uke foreslo kommisjonen å kutte 7,5 milliarder euro i midler til Ungarn med henvisning til «rettsvesenets uavhengighet» og «korrupsjon».

De siste meningsmålingene tyder på at den høyreorienterte trepartikoalisjonen ledet av Giorgia Meloni og det euroskeptiske Fratelli d’Italia, vil vinne et flertall av setene.

von der Leyen som selv ikke er folkevalgt, kom med disse bemerkningene dagen før Italias valgkamp stilner – og det har provosert flere kandidater:

– Hva er dette, en trussel? Skammelig arroganse. Respektér det italienske folks frie, demokratiske og suverene stemme! Alles venner, ingens tjenere, twitret Matteo Salvini, lederen av Lega.

På italiensk TV fyrte Salvini av ytterligere ammunisjon mot EU:

– Hvis noen i Brussel tenker å kutte i midlene som tilhører Italia fordi trepartikoalisjonen vinner valget, så må vi tenke nytt om Europa. Dette er institusjonell mobbing.

En talsmann for von der Leyen sa fredag ​​at hun «ikke på noen måte blandet seg» i det italienske valget. Hun bare forklarte hvordan kommisjonen ivaretar EU-lovgivningen.

 

 

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Kjøp alle tidsskriftene fra Document Forlag her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.