Nytt

Selfie med niqab: Slik får man praktisk nok ordnet to ting på èn gang; Selvportrett (vel…) og bevismateriale. Bildet er tatt i Rabat under en demonstrasjon mot niqabforbudet i Marokko 15. januar i år. (foto: Reuters/Stringer)

Frp er ikke tilfreds med å forby niqab i skolen. Neste steg er forbud på offentlig sted: på NAV-kontoret, bussen, toget, postkontoret og i kommunale tjenester.

– Vi mener at arbeidsgivers styringsrett skal være enda tydeligere i form av valg av uniform, klesplagg og hodeplagg enn det er i dag, sier fungerende innvandringsminister Per Sandberg (Frp) til VG.

– På høy tid

Regjeringen la frem forslaget om lovforbud mot ansiktsdekkende plagg i skoleverket mandag. Men Frp vil gå enda lengre.

Det er på høy tid, sier stortingsrepresentant Erlend Wiborg (Frp):

– Ingen skal kunne maskere seg i det offentlige rom. Jeg vil jobbe for at forbudet i skoleverket blir utvidet til å gjelde også på bussen, på toget, på NAV-kontoret, postkontoret og i kommunale tjenester, sier Wiborg til VG.

Nei fra Røe Isaksen

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen la fram dagens lovforslag om skolen sammen med Sandberg, og leder Høyres programkomité i valgåret 2017. Han mener skoleverket er i en særstilling, og vil ikke ha et generelt forbud.

– Men hva med offentlige kontorer som NAV?

– Det kan være andre områder i samfunnet der det er riktig å kreve at nikab og burka ikke skal brukes. Men skoleverket er nok i en særstilling. Det er ikke noen planer fra Høyre om en utvidelse av dette forbudet, svarer Røe Isaksen.

– Kvinneundertrykkende

Sandberg påpeker at han er oppvokst i et av verdens mest åpne og likestilte samfunn, og fastslår at det er kvinneundertrykkende å pålegge kvinner å dekke til hår eller ansikt.

Røe Isaksen er enig i at niqab er et kvinneundertrykkende plagg, Men det betyr ikke at enhver som tar det på er blitt tvunget til det med trusler, sier Høyre-statsråden.

Islamsk råd: – Hemmer ikke kommunikasjon

Islamsk råd Norge er forutsigbart nok imot forslaget.

«Vi er prinsipielt mot et forbud som regulerer klesplagg. Et slikt forbud vil også frata mennesker muligheten til å ta høyere utdanning, som igjen kan føre til isolasjon og dårlig integrering», skriver generalsekretær Mehtab Afsar i en e-post til VG.

Islamsk råd påpeker at en av de ansatte bruker nikab, og synes ikke det hemmer kommunikasjonen.

«Det å forby voksne mennesker hvordan de skal gå kledd er i seg selv undertrykkende», skriver Afsar.

VG: 90 prosent støtter forbud

VG spør om lesernes mening, og den er, ikke overraskende, entydig. Ni av ti støtter lovforslaget som ble lagt frem i dag. Like mange støtter et generelt forbud mot niqab på offentlig sted:

Hva er ditt syn på forbud mot ansiktsdekkende plagg i skoleverket?

Det støtter jeg: 92 %
Det støtter jeg ikke: 8 %

Hva er ditt syn på forbud mot ansiktsdekkende plagg på offentlige kontorer og transportmidler i tillegg til i skoleverket?

Det støtter jeg: 89 %
Det støtter jeg ikke: 11 %

Da tallene ble avlest hadde 3.745 lesere sagt sin mening.

 

VG: Frp-topp: Nikab-forbud i skolen må utvides til alle offentlige rom