Sakset/Fra hofta

Kjendisadvokat Geir Lippestad har vært byråd for næring og eierskap siden oktober 2015. Det er en tittel som passer ham godt, for han er uten tvil den byråden som driver mest «næring på si» og eier mest. Alt fra hele bygårder i Oslo og Skien, til enebolig, hytte i Sverige og feriehus i USA. Akkurat som det sømmer seg en ledende politiker i partiet som hevder å vite best hva arbeidsfolk trenger.

Det begynte med et tips til redaksjonen, og redaktør Rustad som vet at jeg liker å gå lokalpolitikere nærmere etter i sømmene lurte på om jeg kjente til byrådens hytte på den svenske vestkysten og feriehus i USA? Tja, hytte i den svenske skjærgårdsidyllen var det ikke vanskelig å finne informasjon om. Han kjøpte en «sommarstuga» i skjærgårdsidyllen Grebbestad for 3,6 millioner SEK i 2012. Han fikk tilslaget 250.000 kroner under takst, og ble sittende med et sommersted med fem rom, om lag 400 meter fra stranda, og med tidligere platedirektør Bert Karlsson – mannen bak Skara Sommarland, Herreys og Carola, som nærmeste nabo!

Det vakte oppmerksomhet da Lippestad kjøpte – men ble stille da den ble solgt for ett år siden med en pen liten fortjeneste.

Informasjon om at han hadde et hus i USA var vanskeligere å finne, bortsett fra enkelte spredte referanser om at han er intervjuet på telefon mens han var på ferie i USA. Har han et hus i USA er tydeligvis ikke noe han mener folk har noe med, men i Norge finnes en rekke registre sentrale folkevalgte må rapportere til, og en av mine favoritter er på Styrevervregisteret. Joda, helt nederst på siden bekrefter Geir Lippestad at han ganske riktig har «eiendom i USA».

Han bor i Florabakken på Nordstrand i Oslo, i et hus han kjøpte sammen med sin daværende kone i 1998 for 5,7 millioner. Etter at de gikk fra hverandre kjøpte han henne i 2009 ut for 4.050.000 og i dag bor han der med sin nye kone. Tomta er på nesten 1,2 mål, huset på 274 kvadrat og ifølge nettsiden minbolig.no anslått til å være verdt drøyt 24 millioner kroner. Dette er bare starten.

Flott på Nordstrand. Bydelen har Oslos laveste andel av innvandrere ifølge SSB.

Det blir vel ikke så mye byfortettning i Florabakken at det gjør noe.

Advokatkontoret hans holder til i Sehesteds gate 6 i Oslo sentrum. Han har tatt permisjon fra advokat-jobben for å være byråd på fulltid og tjener nå bare 90 % av det en statsråd til enhver tid gjør, eller drøyt 1,1 millioner i året. Men hvem eier Sehesteds gate 6? Eiendommen ble i 2011 kjøpt for 23,5 millioner kroner av Sehestedsgate 6 Eiendom AS. Ifølge offentlige registre er «selskapets formål å anskaffe, eie, drive og avhende fast eiendom.» Det er et selskap som i sin helhet eies av Bæra og Lippestad Eiendom AS. Det er advokat   Vibeke Hein Bæra som er styreleder og daglig leder for eiendomsselskapet. Hun var også en av Anders Behring Breiviks forsvarere, så lenge det varte. Både Geir Lippestad og hans kone satt i styret, men trakk seg etter at han ble byråd og tok permisjon fra advokatyrket for snaut to år siden.

I Skien eier Geir Lippestad et landemerke midt i sentrum sammen med sin gode kollega Bæra etter at de i 2012 kjøpte Borgengården for 5 millioner kroner og fikk 584 kvadrat og nesten to mål tomt med på kjøpet.

Borgengården i Skien

Bæra var svært fornøyd;

Vi liker jo å tro at advokatfirmaet vårt er bærere av kultur, og ganske verdidrevet, sier hun.

At det er et gammelt bygg fra 1896 mener Hein Bæra vil gi den nye avdelingen noe ekstra.

– Det er så vakkert restaurert av riskantikvar i samarbeid med eierne, som vi har kjøpt det av dag.

Det er selvsagt ikke galt å tjene penger, det er ikke noe galt i å investere, og det selvsagt ikke noe galt å investere i eiendom om man kan, men…

Arbeiderpartiets formålsparagraf slår fast a partiet skal «skape et rettferdig samfunn som sikrer alle menneskers likeverd. Vi bygger på verdiene frihet, likhet og solidaritet. Vi ønsker en verden uten krig og fattigdom, der frie og likestilte mennesker har innflytelse på sine livsvilkår, der menneskene lever i harmoni med naturen, og der kapitalistisk utbygging bekjempes» og alle skal synge Barn av Regnbyen og Kumbaya når hverdagen er tøff. OK, det med de to sangene fant jeg på selv, men resten er riktig.

Lippestad tjener brukbart som byråd i Oslo, men han har også andre inntektskilder. Han starter Lippestad Kommunikasjon i 2014, men hadde ingen ambisjoner om å gå First House i næringen skal vi tro denne artikkelen i Dagens Næringsliv. Det var ikke alle som mente det var uproblematisk å starte kommunikasjonsbyrå samtidig som han stilte til valg for Arbeiderpartiet;

– Han skal nok jobbe med påvirkning også, uansett hvor mye han sier noe annet. Da lurer jeg på hvordan han skal få lov til å være politiker i Oslo, sammen med Raymond Johansen. For­­­øvrig ønsker jeg ham hjertelig velkommen til en fascinerende bransje som tiltrekker seg mange av de største talentene vi har for tiden, sier Hans Geelmuyden.

Geir Lippestad mottar i tillegg styrehonorar fra tre ulike parter. Dels to private selskap i Asker, Stasjonsveien 44 AS, og SERO AS og vi får anta hans bidrag er positivt. I tillegg mottar han honorar som styreleder i Tankesmien Agenda med Marte Gerhardsen som daglig leder. Agenda – du vet dette underbruket av LO som har som mål å produsere sterkt vinklede «fagrapporter» og meningsmålinger som uten unntak konkluderer med at det kun er AP og LO som sitter med de riktige løsningene, mens Norge uten tvil går ad undas med borgerlig regjering bare fem minutter til.

Lippestad har med andre ord til salt i grøten, selv om han må bidra med eiendomsskatt i Oslo. Såpass mye at han kan skryte av det. Om lag 15.000 for huset på Nordstrand og drøyt 73.000 som medeier i Sehesteds gate 6. Det er penger han selvsagt betaler til sin nabo finansbyråd og tidligere Schibsteddirektør Robert Steen, (de bor 100 meter fra hverandre), med glede. Begge bor forresten om lag 500 meter fra Rødt-leder Bjørnar Moxnes i Nordstrandveien 37. Det virker som de har funnet sammen i et nabolag omgitt av ekte arbeidsfolk.

– Jeg er stolt av å bidra til fellesskapet og betaler eiendomsskatt med glede, sier Oslos næringsbyråd Geir Lippestad (Ap).

Sammen med sin kone eier han også aksjeselskapet PAROS hvor paret sitter på verdier til drøyt 3 millioner. Men hva med huset i USA? Jeg tror jeg fant det. I Cape Coral i Florida. Et sted hvor gjennomsnittstemperaturen sjelden er lavere enn 24 grader, selv i januar.

Her disponerer han en bungalow med fire soverom og privat brygge rett utenfor stuedøra. Geir Lippestad har to søsken, men jeg har ikke funnet navnene deres i nettsaker som knytter dem sammen. Han har i en sak om at han bodde de seks første årene på Hønefoss nevnt at han har en storebror, men har ellers holdt tett om familien. Jeg blir derfor svært overrasket om det ikke er hans fire år yngre lillesøster Irene han står oppført som eier av huset i Florida sammen med på den amerikanske nettsiden.

Byråd for næring og eierskap sa du? Aldri har byrådet i Oslo hatt en som passer bedre til tittelen.