Nytt

Jeremy Corbyn på vei inn i stemmelokalet i Islington i London i dag. (foto: Reuters/Stefan Wermuth)

Labour-leder Jeremy Corbyn mener han allerede har endret britisk politikk etter en valgkamp som gikk langt bedre enn kritikerne spådde.

– Mens vi forbereder oss på regjeringsmakt, har vi allerede endret debatten og gitt folk håp, sa Corbyn på sitt siste folkemøte før parlamentsvalget.

– Dette er det nye sentrum, la han til.

Om denne påstanden holder vann, avhenger av resultatet av torsdagens valg. Men få vil være uenige i at Corbyns valgkamp gjorde kritikernes spådommer til skamme.

De konservatives massive ledelse på meningsmålingene har gradvis skrumpet inn, og på et par av de siste målingene lå Labour bare 1 prosentpoeng bak partiet til statsminister Theresa May.

Venstrefløyen

På de fleste av de siste målingene har De konservative likevel hatt en tydelig ledelse. Og få politiske eksperter har hatt særlig tro på at Corbyns drøm om regjeringsmakt vil gå i oppfyllelse.

Men Corbyn er tidligere blitt kritisert, ikke minst av egne partifeller, for å være «uvalgbar». En av grunnene har vært at han befinner seg godt ute på partiets venstrefløy.

Utviklingen i valgkampen, hvor han gradvis har nærmet seg May, har neppe styrket denne teorien.

– Jeg er meget stolt av vår valgkamp, sa Corbyn etter at han torsdag avla stemme i Hollyway nord i London.

Håp om større flertall

Valglokalene åpnet klokka 7 lokal tid, og i løpet av de neste timene strømmet velgerne til landets 40.000 stemmelokaler.

Ved forrige valg i 2015 fikk De konservative rent flertall og 331 av de 650 plassene i Parlamentet. Mays motiv for å holde valg igjen nå, var et håp om å sikre seg et enda større flertall.

I stedet har noen prognoser den siste tiden tydet på at hun kan miste flertallet – noe som vil gjøre det nødvendig å etablere et politisk samarbeid med et av de andre partiene i Parlamentet.

Usikkerheten i valgkampinnspurten er blitt forsterket av terrorangrepene i Manchester og London. Angrepene har gjort sikkerhetspolitikk til et av de viktigste temaene i forkant av valget.

Usikre målinger

Britiske meningsmålinger har imidlertid vist seg å slå feil tidligere, både under valget for to år siden, og under EU-avstemningen i fjor sommer. Da tydet målingene på fortsatt britisk EU-medlemskap, men det var brexit-tilhengerne som seiret.

I utgangspunktet skulle det ikke vært noe nytt britiske parlamentsvalg før i 2020. Da May tidligere i år besluttet at valget skulle holdes allerede nå, var det i en periode med stort konservativt forsprang på meningsmålingene, samtidig som Labour og Corbyn slet i motbakke.