Hvor stor er sjansen for at «hvitsnipp­kriminalitet» ender med arrestasjon i Norge? Norske polititopper er bekymret for økt organisert kriminalitet. Illustrasjonsfoto: Depositphotos.

 

Kripos-topp Eivind Borge og Oslo-politiets Einar Aas sier det er for lett å etablere seg som kriminell i Norge.

– De siste åra har vi sett eksempler på at kriminelle nettverk trekker til seg profesjonelle aktører som leger, advokater og revisorer. Kriminelle bruker disse aktørene for å legge forholdene til rette for kriminalitet. På denne måten får kriminelle innflytelse i det norske samfunnet, sier leder for taktisk etterforskningsavdeling i Kripos, politiinspektør Eivind Borge til Dagbladet.

Han får medhold av sjefen for seksjonen for organisert kriminalitet ved Oslo politidistrikt, politiinspektør Einar Aas.

– Tidligere holdt kriminelle seg for seg selv. Nå ser vi at kriminelle tar steget for å bli integrert i samfunnet. Det er en klar tendens at kriminelle forsøker å bli en del av det lovlige samfunnet, samtidig som de bedriver kriminalitet, sier Borge.

Advokatforeningen er klar over utfordringene, og bekrefter at de har eksempler på medlemmer som har begått straffbare handlinger. Direktør for Avdeling for Jus og arbeidsliv i Legeforeningen, Lars Duvaland, sier de antar at det skjer uhyre sjelden at leger bevisst samarbeider med kriminelle nettverk.

(©NTB)

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.