Bildet: Reuters reportasjebilde fra Somalia forteller hva som er ett av hovedproblemene: For mange barn. Men det er tabu innen NGO’ene og FN-systemet. It simply isn’t done. Man snakker ikke om størrelsen på familiene. Men da kan man heller ikke bli forbauset om land med fertiliteten under kontroll etterhvert reagerer. Zeinab, nummer to fra venstre, er hovedperson i Reuters reportasje. Det er hjerteskjærende skjebne, men Reuters holder seg til den personlige tragedien og går i liten grad inn på årsakene til at jenter må gifte seg med eldre menn. Bildet er tatt i Dollow 3. april 1917. Foto:Zohra Bensemra/Reuters/Scanpix 

Tørke og matmangel har rammet Somalia, forteller Flyktninghjelpen, som vil ha oss til å gjøre noe. Men såvel hjelpeorganisasjoner som medier må stille seg spørsmål om hvorfor det blir matmangel. De skygger unna årsakene og klarer bare be om penger. Men nå som det går smuglerruter nordover til Europa forstår alle at kriser betyr økt tilstrømming.

680.000 mennesker har flyktet fra sine hjem som følge av tørke og matmangel i Somalia, opplyser Flyktninghjelpen.

Etter to sesonger med lite regn er landet rammet av den verste tørken på 20 år. Regntiden har nå startet, men hvis det ikke kommer nok nedbør, vil landet kunne stå overfor en ny sultkatastrofe, advarer Flyktninghjelpen.

– For å redde familiene sine fra å sulte i hjel, har allerede 680.000 mennesker forlatt hjemmene sine på leting etter vann og mat, og noen har også flyktet over landegrensene, sier landdirektør Victor Moses.

2,9 millioner innbyggere er nå drevet ut i matkrise på grunn av den pågående tørken, ifølge hjelpeorganisasjonen.

Tidligere denne måneden la UNICEF fram anslag som viser at antall akutt underernærte barn i Somalia nå har nådd 1,4 millioner. 275.000 av dem kategoriseres som livstruende tilfeller.

Regntiden kan føre til økning i antall malariatilfeller og kolerautbrudd. Verdens helseorganisasjon WHO og somaliske myndigheter har innledet en kampanje for å vaksinere 460.000 mennesker mot kolera. (NTB)

Reuters peker på en viktig årsak til sulten: Krig. Vold og sult hører sammen.

The disaster is part of an arc of hunger and violence threatening 20 million people as it stretches across Africa into the Middle East.

It extends from the red soil of Nigeria in the west, where Boko Haram’s six-year jihadist insurgency has forced 2 million people to flee their homes, to Yemen’s white deserts in the east, where warring factions block aid while children starve.

Between them lie Somalia’s parched sands and the swamps of oil-rich South Sudan, where starving families fleeing three years of civil war survive on water-lily roots.

Parts of South Sudan are already suffering famine, the first in six years.

In Somalia, the United Nations says more than half the 12 million population need aid. A similar drought in 2011, exacerbated by years of civil war, sparked the world’s last famine, which killed 260,000 people. Now the country teeters on the brink again.

Den andre store faktoren er demografi og fertilitet: Disse landene føder flere barn enn de kan mette. Det er off-topic for Reuters. Men bildet taler sitt tydelige språk. Fertilitet på et slikt nivå betyr at krig lettere oppstår.

Reuters har besøkt leiren Dollow i Somalia, på grensen til Etiopia. Der treffer de 14 år gamle Zeinab som har måttet føye seg for familien og oppgi håpet om å bli engelsk-lærer og i stedet gifte seg med en eldre mann. Hun rømmer etter tre dager, men han følger etter henne. Over hele Midtøsten følger kjøp av jenter i kjølvannet på krig.

Likevel er det eneste FN klarer å be om, mer penger. FN sier det kreves 4,4 milliarder dollar innen sommeren og har så langt bare fått inn 590 millioner. Det er ikke lenge siden FN holdt giverlandskonferanse for Jemen, hvor forholdene også er forferdelige. Grunnet krig.

The United Nations needs $4.4 billion by July, he said. So far it has received $590 million.

Så påtrengende som problemene i Nord-Afrika og Midtøsten begynner å bli for Europa, trengs en helt annen realisme hvis FN og NGO’ene vil nå frem.

http://www.reuters.com/article/us-africa-hunger-somalia-idUSKBN17C0UQ