Bildet: Erdogan bruker ambassader til å overvåke og intimidere tyrkere i utlandet. Ambassaden i Denmark innrømmet at den har kartlagt tyrkere som kunne tenkes å være kritiske til Erdogan. Foto: Erdogan og Emine 16. april. Brorskapstegnet hører med. Foto: Murad Sezer/Reuters/Scanpix

Den tyrkiske ambassaden i Danmark har systematisk samlet inn opplysninger om dansk-tyrkere som mistenkes for forbindelser til kuppforsøket i Tyrkia i fjor.

Den vedgår Adnan Bülent, som er religiøs rådgiver for den tyrkiske ambassaden i København, i et intervju med avisen Kristeligt Dagblad.

– Denne innsamlingen av informasjon er en stats refleks på et forferdelig kuppforsøk, der folk ble brutalt drept. Hvis de menneskene går rundt blant oss, må vi vite det, sier han til den danske avisen.

Danske medier har tidligere rapportert om et dokument med fire navngitte personer og 14 friskoler som den tyrkiske ambassaden oversendte til den tyrkiske regjeringen.

Özlem Cekic, som sitter i det danske folketinget, og som selv har vært i tyrkiske myndigheters søkelys for sine kritiske holdninger til president Erdogan og hans regjering, liker dette svært dårlig.

– Det overrasker meg at de nå går ut åpenlyst og bekrefter det. Det er dypt bekymrende, sier hun.

NTB-Ritzau