Russen på Nordstrand i Oslo blander Buddha med rus og våpen, de kaller det Funky Buddha. Det skulle de ikke gjort, for det reagerer buddhister på. «Misbruk av østlige religioner skyldes gjerne tankeløshet» sier professor Notto R. Thelle ved Det teologiske fakultet ved Universitetet i Oslo til Vårt Land. Men sterkest reagerer Egil Lothe, leder i Buddhistforbundet, han er krenket, og sier til avisen:

Funky Buddha krenker folks religiøse følelser. Buddha er en person som settes svært høyt blant buddhister. I dette russekonseptet misbruker de noe som er hellig for andre og setter det inn i en sammenheng som oppleves respektløst.

Egil Lothe har ifølge Vårt Land vært inne på Facebook-siden til Nordstrandrussen i Oslo hvor buddhismens grunnlegger står helt sentral. Logoen deres består av en gullglinsende Buddha-figur med bredt glis og med tittelen «Funky Buddha» under. På siden har russen også lagt ut en video der de har på seg gensere med den samme logoen og hvor de danser intenst med ølflasker i hånda. To av deltakerne bærer våpen.

En stor Buddha-figur er dessuten synlig gjennom hele musikkvideoen til russen.

Dette er altså nok til at buddhister blir krenket, for ifølge Lothe kan man ikke blande hva man vil:

 Alkohol og våpen hører ikke sammen med buddhisme.

Det er ikke første gang buddhister hevder å ha bli krenket i Norge.

Ifølge Vårt Land har lavpriskjeden Europris trukket Buddha-badematter fra sortimentet sitt etter reaksjoner fra norske buddhister, og en interiørbutikk har fjernet servietter med grunnleggeren av buddhismen påtrykket.

Det er imidlertid ikke bare buddhistene av Østens religioner som er  opptatt av sine følelser, også hinduer har lett for å bli krenket. Det er vanskelig å glemme hva Berentsens bryggeri i Egersund opplevde februar i år.

Hinduene mente at etiketten på den ene ølsorten til bryggeriet viser guden Ganesha. Bryggeriet avviste på sin side påstanden, og hevdet at det dreide seg om en frihåndstegning av et tilfeldig elefanthode.

Egil Lothe sier til Vårt Land at han tror det sjelden ligger en vond vilje bak krenkelsene.

Det går rett og slett på uvitenhet. Vi har vært i dialog med firmaene som tidligere solgte Buddha på badematte og servietter. Vi fikk raskt skriftlig beklagelse, og beskjed om at de ville trekke produktene. De var tydelige på at de ikke hadde ønske om å såre buddhister.

På spørsmål fra Vårt Land om det er slik at elementer fra særlig østlige religioner i dag anses som «ufarlige» å ta i bruk, svarer han:

 Misbruk av kristne symboler er vi vant til. Islam er det annerledes med. Jeg kjenner ikke motivene for bruk av buddhistiske symboler, men stort sett er det kanskje basert på velvilje, ettersom buddhismen blir idealisert som harmoniskapende og ikke-dogmatisk. Det gjør at den virker «snill» og «ufarlig».

Russen bak Funky Buddha avviser at konseptet deres har noe med religion å gjøre, og bussjef Philip Wennersten sier til Vårt Land:

 Vi har rett og slett latt oss inspirere av en vanvittig kul nattklubb i Marbeilla med samme navn, som noen av gutta på bussen har besøkt tidligere.

På spørsmål om han har forståelse for at bruken av Buddha kan virke krenkende, svarer han:

Jeg synes det er synd at de tolker det slik, for vi har ikke intensjoner om å krenke noen på noe som helst måte. Vi har stor respekt for andre og hadde selvfølgelig byttet navn dersom vi visste at det var folk som føler seg krenket.

Han opplyser til Vårt Land at de nå har droppet navnet. Det skyldes ikke reaksjonene fra buddhistene, men fordi det er tradisjon å bytte navn på konseptet underveis i russetiden.

Det multikulturelle samfunnet har mange utfordringer. Hvorfor det skal være så positivt å legge grunnlag for samfunn der vi alle må gå på tå hev for ikke å krenke gitte religiøse grupper, er det ingen som kan forklare. Våre nye bekjentskaper er åpenbart ikke så ufarlige som mange trodde.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂