Sakset/Fra hofta

Lørdag kveld arrangerte Röda korset och «Refugees welcome» en såkalt ljusmanifestation i Umeå i anledning terroren i Stockholm. Ifølge arrangøren er demonstrasjonen en protest mot rasisme.

På Facebook hadde arrangementet tidligere på dagen vel 150 deltagere, men initiativtageren Hanna Jerndal hadde håp om at det ville komme flere, sa hun til SVT Nyheter.

– Jag funderade kring det och först blev jag alldeles tom och jag varken kunde eller ville inte förstå det. Jag kände något starkt och kände att vi måste stå enade mot våldet oavsett bakgrund. Så jag kontaktade mina kollegor på Röda korset för att samla alla idag.

Skjermdump, SVT Nyheter

Demonstrasjonen retter seg mot terroren, men «Hanna Jerndal understryker också att det är en aktion mot hat och rasism,» skriver SVT

Det er en nærliggende tanke at arrangøren er bekymret over at det er en utenlandsk, trolig muslimsk, mann som er pågrepet mistenkt for å ha utført udåden i Stockholm. At man er redd dette skal framkalle «rasism» blant svenskene:

– Vi vill stå enade mot våldet men också mot det hat och den rasism som gror i fotspåren av våldet och som brukar följa den här typen av händelser, sier Hanna Jerndal til SVT Nyheter.

Dette er et utbredt fenomen i Sverige – vi har lest og hørt om det før i forbindelse med drap og voldtekt begått av innvandrere. Hva er det med denne gruppen av svensker som gjør dem ute av stand til å fordømme en kriminell – en terrorist i dette tilfellet – uten samtidig å advare mot rasisme?

Blodet er knapt vasket vekk fra Drottningsgatan før disse menneskene begynner å hytte med neven mot alminnelige svensker som måtte ymte frampå med legitime spørsmål om hvor Sveriges fullstendig spinnville innvandringspolitikk fører landet.

Hvor er respekten for de døde? Respekten for de etterlatte? Ett døgn etter at deres nære og kjære ble moset av en terrorist i en lastebil må de oppleve at det som kunne vært en fin minnemarkering utnyttes for politiske formål av Refugees Welcome. Og Røde Kors.

Ett døgn etter at lastebilen rullet over ofrenes kropper ruller den vulgære antirasist-propagandaen over deres minne.

I dag søndag arrangeres en annen «kärleksmanifestation för att stå upp mot våld och terror» i Stockholm, skriver Sveriges Radio.

Ett er sikkert: Kärleken omfatter ikke den som bruker ordene «vold», «terror» og «innvandring» i samme setning.

 

SVT: Vill stå upp mot våldet efter terrordådet