Det begynner å bli en hard kamp om rett i lomma. Med «Plattformnøytral pressestøtte» så kan også kameler komme igjennom nåløyet. Journalistikk en hjørnestein i demokratiet og skal skjermes for konkurranse. Selv om markedet er delt mellom et par store – slik som butikker. De omsetter for milliarder og har mange bein å stå på. Om en avis går under så merkes ikke det lite. De har tatt ut annonsesalget og avisen er bare et tomt skall. Regningen går til oss skattebetalere – en pressestøtte på 300 millioner og et MVA-fritak verdt 2 milliarder.

Da pressestøtten ble innført så var det for å opprettholde mediemangfoldet, men det eksisterer ikke i dag – utenom alternative medier. De som deler potten er: Vårt land (41 millioner, opplag 22900 ), Klassekampen (39 millioner, opplag 21600), Dagsavisen (37 millioner, opplag 20500) og Nationen (23 millioner, opplag 13000). Dagsavisen og Vårt Land er eid av milliardkonsernet Mentor Media – de burde vel greie å balansere budsjettet. Men ingen sier nei til å få 80 millioner kroner.

Med «Plattformnøytral pressestøtte» så åpnes honningkrukken for alle – bare de følger reglene. De må ha en betalingsløsning på nett. Utgiftene til trykk og distribusjon er en saga i blått. Produksjonskostnadene er et publiseringsverktøy og internett.

Dagbladet ble slaktet og eierne puttet en formue i lomma. De solgte navnet og journalistene til milliardkonsernet Aller Media. Nå har de flyttet til et industriområde i Oslo øst og redaksjonen har blitt slått sammen med Se og Hør. Dagbladet hadde sin topp med et opplag på 230 000, men i dag er de under 50 000. De forsøkte å øke prisen, men da falt salget. I 2015 begynte de med betalingsmuren: Dagbladet + – og regner med at abonnentene vil overstige løssalget i løpet av året. Det vil gi en pressestøtte på 7,5 millioner. Etter drøyt 10 journalister på 100 % lønnstilskudd. Med MVA-fritak så er Se og Hør oppe i 50-100 millioner.

Men skal vi skattebetalere grave i lomma for noe som ikke har en nyhetsverdi? De skriver først en sensasjonell overskrift og så tilpasses innholdet. Det eneste de må unngå er blank løgn. Men de vinkler emosjonelt eller subjektivt og unngå viktige spørsmål eller utelate det som nyanserer.

Klassekampen

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂