Bilde: Nederland har opplevd to politiske attentat i nyere tid, og begge ble rammet pga islam. Pim Fortuyn (2002) og Theo van Gogh (2004). Det ville være katastrofe om det tilstøtte leder av landets største parti, Frihetspartiet, noe i et valgår. Det ville kunne ha uoverskuelige konsekvenser for demokratiet i Nederland. Geert Wilders på valgkamp iSpijkenisse, en forstad til Rotterdam, 18. februar. Foto: Michael Kooren/Reuters/Scanpix

Han var sikkerhetsvakt for Geert Wilders og det nederlanske kongehuset, og har regelmessig lekket informasjon til et marokkansk gangstersyndikat i Nederland.

Sikkerhetsvakten, som selv er marokkansk, ble arrestert på mandag, og i går, tirsdag meldte den nederlandske avisen NRC Handelsblad om saken.

En offiser involvert i etterforskningen uttaler mer generelt:

Problemet med disse etterforskningene av korrupsjon er at den pågrepne politimennenes lojalitet til sine marokkanske familiemedlemmer og venner, veier tyngre enn deres lojalitet til politidepartementet.

Marokkanere utgjør den største muslimske minoriteten i Nederland. Wilders har ved flere anledninger uttalt seg kritisk om marokkanerne, som er overrepresentert på krim-statistikken.

I det angjeldende tilfellet handler det om en sikkerhetsvakt som har hatt ansvaret for å sjekke og klarere områder. Alene denne utro tjeneren kunne  ha vært en stor nok brist til å forårsake stor skade – om han skulle ha «klarert» et område hvor han visste at en eventuell drapsmann befant seg. Men det er også stor uro i politiet ettersom personen trolig har hatt god tid på seg til å tenke ut og finne ut av hvordan han kan utføre størst mulig skade. Politiet må legge om alle tidligere rutiner.

En offiser uttaler om saken:

For arbeid som dette må du være i stand til å få tak i all den informasjonen du selv mener at du trenger.

Det var under en etterforskning av et kriminelt nettverk at nederlandsk politi nettopp oppdaget informasjon som måtte komme fra sikkerhetstjenesten DBB. Allerede da hadde politiet fattet mistanke til sikkerhetsvakten.

Dette er det andre tilfellet i løpet av de siste 12 månedene at nederlandsk politi har oppdaget en utro tjener av dette slaget.

NRC HandelsbladGatestone Europe