Aftenposten skriver om hvordan svenske politikere og medier latterliggjør Donald Trump. Han pratet i helgen negativt om resultatene av svensk innvandringspoltikk og mottak av flyktninger. Uttalelsene var riktignok upresise, men definitivt lett å forstå hvis man har fulgt med på hvilken kriminalitets- og voldsspiral Sverige befinner seg i.

– Se på hva som skjedde forrige kveld i Sverige! Vil dere tro det: Sverige! De tok imot mange flyktninger, og nå har de alle typer problemer de ikke hadde forestilt seg, utbrøt USAs president Donald Trump da han talte til tilhengere i Melbourne, Florida, natt til søndag.


Også Carl Bildt, tidligere utenriksminister og statsminister i Sverige, var blant dem som reagerte: «Hva har han røyket?», skrev han søndag på Twitter om Trump.

Trump sier selv han henviste til et TV-program på FOX news.

Han snakket trolig om et TV-program som ble sendt fredag kveld der filmskaperen Ami Horowitz ble intervjuet av programleder Tucker Carlson. Horowitz sier i programmet at han mener at Sverige skjuler problemer som har kommet som en følge av innvandring.

Det virker ikke som om det offisielle Sverige har fått med seg at ryktet løper foran alle forsøk på dementier. Ami Horowitz er ikke den første tv-reporteren som har besøkt Sveriges «förorter» og blitt stenet eller fysisk angrepet. Likevel forsøker svenske medier og politikere å latterliggjøre Trump. Det tyder på realitetsbrist.

 

Noe galt med virkeligheten

Aftonbladet har foretatt en faktasjekk av innslaget. Selvfølgelig har avisen funnet en rekke feil.

«Mot slutten av innslaget sier produsenten Ami Horowitz blant annet at det ikke var lenge siden Sverige opplevde sitt første «islamistiske terrorangrep». Trolig sikter han til selvmordsangrepet i Stockholm der kun angriperen ble drept, og som skjedde for over seks år siden», skriver NTB

Videre skriver NTB:.

«Påstandene om økt våpenvold og voldtekter stemmer heller ikke, ifølge Aftonbladet, og det finnes ikke noe statistisk grunnlag som kan belegge påstanden om at flyktninger står bak økt kriminalitet.»

Aftenposten utgir A-magasinet, hvor man i siste nummer har besøkt dem multikulturelle byen Malmö. Den omtales som Nordens drapshovedstad. Forøvrig er det en kjensgjerning at kjøretøyer med blålys jevnlig angripes med steiner i svenske forsteder. Håndgranater brukes hyppig mot både forretninger og private hjem. Aftenposten kunne med god grunn støttet Trump, ihvertfall delvis, delvis for uttalelsene om Sverige. Noe med innvandring og flyktningemottak har problemene å gjøre. Utvilsomt.

I løpet av de 11 siste månedene har Malmö opplevd 14 drap. Ni er fortsatt uoppklart.
I Sveriges tredje største by er folk redde for å gå ut om kvelden.


Han er foreløpig siste offer i en drapsbølge som ryster Malmö, Sveriges tredje største by. 14 personer er drept på 11 måneder. Denne gangen falt skuddene sentralt i byen, og drapet fikk derfor større oppmerksomhet enn volden som skjer ute i drabantbyene.

Flere uttaler til A-magasinet at de frykter å gå ute om kveldene. Det er farlig.

På parkeringsplassen utenfor kommer en mann hastende med to bæreposer fulle av matvarer. I 30 år har han bodd i Rosengård etter at han kom fra Irak og drømte om å få fred i Sverige. Heller ikke han går ut på kveldstid, i frykt for å møte på de gjengkriminelle.

Det store problemet for Sverige heter Donald Trump.