Innvandringsministeren ber politiet forklare hvorfor ikke flere utviste, kriminelle utlendinger fengsles i påvente av utsendelse.

– De som begår kriminalitet og skal ut, de bør befinne seg i fengsel og ikke ute blant folk, sier innvandringsminister Sylvi Listhaug (Frp) til TV 2-Nyhetene.

Hun vil ha svar på om mulighetene som finnes i lovverket utnyttes til fulle.

Åsted Norge viste bilder av åtte utviste, notorisk kriminelle utlendinger. Politiet ber om hjelp til å identifisere dem.

 

TV2s Åsted Norge viste mandag hvordan to straffedømte nord-afrikanske menn med utvisningsvedtak mot seg spaserte rett ut i Oslos gater som frie menn etter en politiaksjon.

Fordi politiet ikke klarer å identifisere dem kan de ikke sendes ut av landet.

Med politiets velsignelse kunne de to grovt kriminelle, identitetsløse innvandrerne spasere rett ut av leiligheten politiet raidet.

 

Noen av de åtte Tv2 viste bilde av mandag er blant dem som innbringes oftest i arresten i de store byene.

90 straffede afrikanere

– De holder til i Oslo, Bergen, Stavanger og Trondheim. Alle byer som har et narkotikamarked. De står for en stor arbeidsmengde for politiet. Og de er inn og ut av arresten til vi i politiet finner ut hvem de er, sier Håvard Johnsen Bekk, seksjonsleder på ID-avdelingen i Politiets utlendingsenhet.

Ifølge Politiets utlendingsenhet er det totalt om lag 90 nordafrikanere som er straffet og utvist fra Norge, men som fortsatt befinner seg i landet. Flere av disse er på frifot.

Personene er straffedømt for flere tilfeller av alvorlig kriminalitet som ran, tyveri, vold og salg av narkotika. (foto: politiet)

 

Listhaug: – Må utnytte mulighetene

– Hvordan er det mulig når Frp styrer Justisdepartementet?

– Nei, vi har satt fullt fokus på å få sendt ut både kriminelle og andre som oppholder seg ulovlig i Norge, der har vi satt ny rekord hvert eneste år. Når det gjelder disse sakene så må vi se om vi utnytter mulighetene i lovverket, sier Listhaug.

I utlendingsloven åpnes det på visse vilkår for å fengsle utlendinger som skjuler identiteten sin eller som har endelig utvisningsvedtak rettet mot seg.

– Når politiets arbeid med å få avklart og verifisert utlendingens identitet ikke fører frem, er det ikke hjemmel til å holde utlendingen fengslet i ubestemt tid, skriver politiadvokat Kristel Lee Høgslett i en e-post til TV2.

Dersom du vet hvem noen av de åtte er, eller har opplysninger som kan hjelpe politiet å identifisere dem:

Kontakt politiet på pu.a6@politiet.no eller redaksjonen i Åsted Norge.

 

TV2: Sylvi Listhaug vil fengsle utlendinger før de utvises