Bilde: Depositphotos

 

En kvinnelig muslimsk lærervikar ved en skole i Skåne og hennes fagforening Unionen har besluttet å stevne skolen for Arbetsdomstolen på grunn av diskriminering, etter at rektor bad henne slutte i arbeidet hvis hun insisterte på ikke å håndhilse på sine mannlige kolleger. Hun krever 120.000 kroner i oppreisning fra skolen, skriver fagforeningstidsskriftet Arbetaren, tidligere LO-tidningen.

I början av höstterminen förra året skulle den kvinnliga lärarvikarien arbeta under några dagar på en friskola i Skåne. Hon hade själv gått på skolan, och även vikarierat där en gång tidigare.

Hon hälsade på andra lärare, på manliga genom att buga lätt och hålla handen för hjärtat. Kvinnan är muslim och anser att hälsningen är hennes personliga tolkning av religionen.

Kvinnens innstilling til skolens sedvane og vanlig svensk folkeskikk avstedkom ikke overraskende gnisninger:

En manlig skolvärd ifrågasatte sättet att hälsa och gick från platsen när de träffades. Något senare blev kvinnan inkallad till rektorn som gav henne ett ultimatum. Kvinnan skulle hälsa på alla genom att skaka hand. Annars fick hon lämna skolan.

Kvinnen kom siden ikke tilbake til skolen, og i stevningen uttrykker hun bekymring for sitt fremtidige yrkesliv. Her kunne man muligens hevde at hun faller for eget grep, men fagforeningen mener hun er dobbelt diskriminert – både direkte og indirekte:

Facket anser att fallet handlar om direkt diskriminering, eftersom kvinnan inte kunde jobba mer där under de krav skolan ställer.

Man anser också att det handlar om så kallad indirekt diskriminering, då ingen med liknande inställning till islam kan jobba på skolan. Unionen menar att man därför utesluter en hel grupp från arbete.

Man skulle kanskje tro at gruppen det er tale om, vanligvis går under navnet plageånder, som ikke nødvendigvis er sammenfallende med noen religiøs gruppe, og at de «personlige tolkningene» man forlager allmenn respekt for, ikke bare kommer til uttrykk ved hilsevegring.

Om kvinnen får medhold, ville det ikke være første gang islam beseirer det svenske samfunnet i en svensk domstol.

I Skolvärlden, som er et organ for Lärarnas Riksförbund, får den muslimske kvinnen moralsk støtte av en talskvinne for organisasjonen:

– Att skaka hand är den svenska kulturen och har man flyttat hit får man försöka ta till sig det, men är det omöjligt så får måste det accepteras. Det handlar om starka känslor hos personen som känner sig tvingad, säger Catharina Niwhede, som arbetar som studie- och yrkesvägledare i Malmö och är ordinarie ledamot i Lärarnas Riksförbund.

I kommentarfeltet er ikke alle like enige: «Unionen !!! Islams främsta frontlinje» og «Räcker nu! Följ våra regler och lagar, eller lämna Sverige» sier to av de kritiske røstene.

Kvällsposten, som er en sydsvensk utgave av Expressen, har forgjeves bedt Unionen om en kommentar til saken.

Om man skulle ta sjansen på en kommentar til Unionen, så ville det ha vært befriende hvis fagbevegelsen ikke var så voldsomt oppsatt på å ødelegge sitt eget land, ved å bli med på rettslig jihad mot håndhilsing.

 

Arbetaren – SkolvärldenKvällsposten

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂