For de av oss som er litt over gjennomsnittlig interessert i konsekvensene av islams utbredelse i den vestlige verden føles det umiddelbart som en liten sensasjon at Norges tidligere ambassadør til Saudi Arabia, Carl Schiøtz Wibye, har utkommet med en bok på Gyldendal med tittelen «Terrorens rike. Hvordan en voldelig sekt fra den arabiske ørken radikaliserte islam».

Da møter vi mannsterke opp for å høre forfatter og historiker Halvor Tjønn intervjue den nå pensjonerte ambassadøren om hans erfaring fra tiden som ambassadør og hva som gjorde at han valgte å skrive en slik bok.

Selv om intensjonen med boken er å redegjøre for hvordan livet i Saudi Arabia arter seg og hvorledes ekstremvarianten av islam – whahaabismen – har gjennomsyret hele samfunnet og ved hjelp av oljepengene sprer sin intolerante og voldelige ideologi rundt til alle de samfunn som ikke har motstandskraft nok til å stå i mot, har man jo en liten mistanke om at livet som ambassadør kanskje ikke er det beste utgangspunkt for å mene så mye om forholdene for folk flest. Og det ble jo for så vidt bekreftet av ambassadøren – han og hans kone hadde hatt det aldeles fortreffelig under oppholdet der. Særlig hadde fru ambassadøren opparbeidet seg et stort kontaktnett med kulturelt interesserte saudiarabiske kvinner. Ikke mye halshugging av ulydige koner der åpenbart.

Men vi skal gi den tidligere ambassadøren en sjanse. Vi skal lese boken og komme tilbake til documents lesere med en ærlig og åpenhjertelig anmeldelse av den. Såpass har han fortjent.

Men kjære Gyldendal – dere har mer enn nok penger til å invitere det bokelskende folk til bokpresentasjon i et mer egnet lokale enn journalistpuben Stopp Pressen i Oslo sentrum. Muligens trodde forlaget at de skulle oppsøke journalistene for å få boken omtalt. Når det blir så fullt at uttrykket sild i tønne fremstår som en befrielse så har forlaget uansett bommet totalt.

Jeg foreslår at det etter dette settes krisestab i Sehestedsgate og trekkes lærdom av kvelden slik at dette ikke skjer igjen.