Storbritannias ambassadør i Riyadh, Sir Sherard Copwer-Coles må være en modig mann. Han går offentlig ut og sier at saudiarabiske sikkerhetsstyrkere samarbeidet med terroristene som drepte 22 mennesker i byen Khobar i mai.

Det vekker oppsikt, når ordene kommer fra en ambassadør til landet. Flere mistenker at styrkene er infiltrert av terroristene.

Terrordramaet i mai endte med at terroristene var fanget i en compound, et boligområde, omringet av 40 elitesoldater. Likevel unnslapp de. Det er ikke mulig uten hjelp, mener ambassadøren.Han uttalte seg i et intervju med BBCs program Today :

«It is impossible to imagine the terrorists escaping without some sort of understanding with the security forces.

«One cannot be clear exactly what happened. We are still piecing it together. The Metropolitan Police haven’t finalised their internal report.

«But it does look as though there was something that enabled the terrorists to get out of that compound, which was surrounded by a very large number of security forces».

Blant ofrene denne mai-dagen var briten Michael Hamilton. Han hadde nettopp satt av kona og var kommet til kontorkomplekset hvor han arbeidet. Hamilton hadde mange år bak seg i oljebransjen i Saudi-Arabia. Han var 61 år og skulle om bare noen måneder trekke seg tilbake og nyte sitt otium i Sussex. I stedet ble han overrasket av terrorister som skjøt ham ned, hengte ham bak firhjulstrekkeren og dro han bak bilen som et annet krigsbytte fra oldtiden.

Det var tre angrep denne dagen, og 22 mennesker ble drept, de fleste utlendinger. Utlendingene slapp hvis de sa de var muslimer.

Enken sier om drapsmennene:

«I think they (the attackers) are evil. I think they are sick. They are doing their country no good. They are not doing Islam any good. They are not true Muslims. I have nothing but disgust for them».

Det ligger nok mye personlig engasjement bak: Blant ofrene var briten Michael Hamilton, som hadde bod år i Saudi-Arabia. Det var bare uker igjen til han skulle gå av med pensjon og flytte tilbake til Storbritannia.

BBC NEWS | UK | Envoy in Saudi ‘collusion’ claim

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂