Dagens angrep i Khobar kan bli skjellsettende. Det signaliserer at kongedømmet ikke har kontroll på situasjonen. Det på et tidspunkt hvor oljeprisen er rekordhøy og Saudi-Arabia hadde lovet å øke produksjonen med 2 millioner fat.

Det var angrepet på et annet oljeanlegg, i Yanbu på vestsiden mot Rødehavet 1. mai, som var en medvirkende årsak til at oljeprisen skjøt i været. Det er grunn til å tro at virkningen av dagens hendelser kan bli enda mer alvorlig. Saudi-Arabia er verdens største oljeeksportør.

Strategien til Al Qaida synes klar: Det er å drive ut utlendingene som holder hjulene i gang. Det ser ut til å virke: Allerede i kveld var det familier som pakket og dro over grensa til Bahrain.

Etter Yanbu reiste samtlige 100 i ABB Lummus-prosjektet hjem. Den amerikanske ambassadøren anbefalte amerikanere å dra hjem. Det ble ikke nådig tatt opp av myndighetene. Mange ventet bare på at skoleåret skulle ta slutt, før de dro hjem. Nå er det nok flere som ikke vil vente med å dra.

Samtlige kommentatorer understreker hvor tam kampanjen mot terroristene har vært. En sa det er velkjent at sikkerhetsstyrkene ikke er til å stole på: De er enten ineffektive, eller så sympatiserer de i all stillhet med terroristene.

Det merkelige er at myndighetene ikke later til å forstå at den offisielle wahhabismen ligger så nær opp til Al Qaidas utgave av islam at det er vanskelig å bygge en brannmur.

Myndighetene har derimot med energi forfulgt liberale. For noen uker siden ble et titall mennesker som offentlig har gått inn for reformer, satt i fengsel. De ble tvunget til å erklære at de gjorde avbikt og hadde tatt feil. Elever og foreldre har kunnet klage på lærere som de har synes er for liberale. Slik har alle tendenser til oppmykning blitt holdt nede.

Saudi-Arabia er helt avhengig av de 6 millioner utlendingene for å holde samfunnet i gang. Men bare en liten del av disse er eksperter som trengs for å holde oljeindustrien i gang. Filippinske hushjelper er ikke utsatt. Men i den østlige provinsen hvor Khobar ligger, er det 15.000 amerikanere og 10.000 briter.

Når de får høre hvilke redselsscener som utspant seg, er det intet normalt menneske som lar familien bli boende. Terroristene gikk fra hus til hus og skjøt folk. Nok en gang ble et offer slept etter en bil.

One American executive living in the compound, Owen W. Reed, told how his wife, Diane, sought protection in a back room of their house after hearing gunfire. When the gunshots seemed to be hammering through the front door, she ran out through the back garden. She fled down the street toward a guard post near their house, but she was hit in the leg by gunfire just as she reached it. She was pulled out of the line of fire by a security guard. Later in the evening, Mr. Reed said his wife was in stable condition after undergoing surgery in the local hospital.

Another resident, who was being evacuated by Saudi security forces in an armored vehicle, said he saw a man he believed was a Swiss cook at the compound lying on the ground surrounded by blood and bodies being carried out of a house where a French couple had lived.

At Least 10 Dead as Militants Attack in Saudi Oil AreaBy NEIL MacFARQUHAR

Published: May 30, 2004

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂