Sakset/Fra hofta

Den danske regjeringen satset: 14.000 flyktninger skulle i jobb, minst halvparten etter tre år.  Fasit etter et halvt år: 157 i utdanning. «En fiasko», sier ekspert.

Målet var å bedre de offentlige finansene med 2,5 milliarder danske kroner. Det ville kreve økt sysselsetting og minst 14.000 flyktninger i jobb – minst halvparten av dem skulle være i jobb etter tre år i Danmark.

jobcenter

Målet skulle nås ved hjelp av en storslått avtale med partene i arbeidslivet. Statsminister Løkke Rasmussen fryktet for selve sammenhengskraften i Danmark. Han appellerte til partene på Marienborg om å gripe den historiske sjansen: «Nu er det alvor.»

I marts blev en stor trepartsaftale indgået. Hverken LO eller DA (Dansk Arbejdsgiverforening, red. anm.) ville være med til at indføre indslusningsløn for flygtninge i Danmark. I stedet blev krumtappen i aftalen en ny Integrationsuddannelse, IGU, med løntilskud, danskundervisning og en bonus til arbejdsgiverne. Løkke kunne indkassere en tiltrængt sejr.

Nå vel et halvt år etter at ordningen trådte i kraft kan regnestykket gjøres opp: Per 1. januar var 117 påmeldt IGU. Tallet kommer fra Beskæftigelsesministeriet.

Etter at Berlingske tok kontakt med departementet ble tallet justert opp med 40 til 157 flyktninger per 24. januar.

Forskningssjef ved Rockwoolfondens Forskningsenhed Jan Rose Skaksen henger bjella på katten:

«Når man efter et halvt år ikke er kommet højere op, må man betegne det som en fiasko. Det ser ikke godt ud, og det er svært at forestille sig, at ordningen kommer op i det omfang, den er tiltænkt.»

Da avtalen ble inngått meddelte en stolt statsminister Løkke Rasmussen at man hadde gitt «integrationsarbejdet et stort skub fremad.»

«I dag har den danske model vist sig fra sin bedste side. Aftalen skriver sig ind i den stolte tradition for, at vi sammen med arbejdsmarkedets parter løser svære samfundsspørgsmål ved fælles kraft,» sa statsministeren.

Akk, var det så vel.

Den nye IGU betyder, at virksomheder, der ansætter flygtninge, kan få op til 40.000 kr. i bonus, hvis de ansætter flygtninge i det to-årige IGU-forløb. Virksomheden skal betale den overenskomstmæssige løn og modtager løntilskud fra det offentlige på op til 75 kroner i timen.

Hos LO førte trepartsaftalen i foråret til intern splittelse, da formand for FOA, Dennis Kristensen, nægtede at støtte den. Han kaldte IGU’en for en indslusningsløn ad bagvejen og frygtede, at mange flygtninge på den lave offentlige mindsteløn ville sætte hans medlemmer under pres. Indtil videre har den frygt været ubegrundet.

Ser man på de overordnede tal for både flygtninge og indvandrere fra ikke-vestelige lande, så halter de stadig voldsomt efter resten af arbejdsmarkedet.

Beskæftigelsesminister Inger Støjberg (V) er opptatt av at mange har fått ulønnede praksisplasser:

«For mig er det ikke et selvstændigt mål, at man skal i arbejde via IGU. Det vigtigste er at man kommer til at forsørge sig selv. IGU er en god trædesten, men det er da ikke sådan at man pinedød skal igennem den,» siger hun og peger på en række tiltag, regeringen har gennemført for at få flygtninge og indvandrere i job.

»Jeg er ikke i tvivl om, at vi vil få flere ud på arbejdsmarkedet, men det skal lige have lov at virke,« siger Inger Støjberg.

 

Berlingske: Ny flygtningeuddannelse fejler; Kun 157 i gang efter godt et halvt år