borge-brende
Foto: Wikimedia Commons
 

Utenriksminister Børge Brende er på reise i Midtøsten, og har i den forbindelse møtt den palestinske statsminister Rami Hamdallah og hans utenriksminister Riad Malki. VG kan opplyse om at disse bad om Norges hjelp til å stikke kjepper i hjulene for en av den påtroppende amerikanske presidentens utenrikspolitiske hjertesaker:

Palestinske ledere ber Norge om hjelp til å stanse Donald Trumps planer om å flytte den amerikanske ambassaden til Jerusalem.

Malki vet hvilke knapper han skal trykke på for å fremkalle stolthet over det norske fredsdiplomatiet:

– Norges gode forhold til begge parter gjør at de kan påta seg en slik oppgave. Vi håper de kan bidra til å overbevise om at det ikke er i noens interesse å eskalere konflikten på denne måten, sier den palestinske utenriksministeren Riad Malki til VG.

Som kjent er en av hovedlinjene i norsk utenrikspolitikk inntil det selvutslettende å vise en sjenerøs og ettergivende holdning overfor islamske og korrupte stater, om nødvendig ved å gi våre venner det italienerne kaller «en fisk i ansiktet».

Brende er da heller ikke sen om å hoppe når palestinerne sier «hopp»: Flytting av ambassaden til Israels reelle hovedstad er etter hans oppfatning ikke noen god idé. Han har allerede formidlet det til amerikanerne, og gjør det gjerne igjen:

– En flytting av ambassaden til Jerusalem vil lett bli tatt til inntekt for at man definerer også Øst-Jerusalem som en del av Israel. Jeg tror ikke man skal undervurdere de reaksjonene det vil skape i hele den arabiske verden hvis det skjer.

Brende forstår ikke, eller vil ikke forstå, at USA er i ferd med å få en president som til forskjell fra Davos-menneskene har erkjent at det pågår noe Samuel Huntington har kalt et sammenstøt mellom sivilisasjoner – ei heller at Trump til forskjell fra sine forgjengere ikke har tenkt å legge skjul på hvilken side hans administrasjon vil stå på.

Jerusalem er nemlig noe mer enn en omstridt by. Jerusalem er et symbol på konflikten mellom Vesten og islam, og langs den konfliktlinjen finner vi talløse større og små Jerusalem’er hvor islamsk ekspansjonisme hver eneste dag møter større eller mindre vestlig standhaftighet, hva enten det er i en rettssal, en skolekantine, et borettslag eller et geografisk område. Som standhaftigst i klassen har Israel lenge stått nokså alene, men Trump kommer til å følge samme linje.

Det er derfor et strategisk valg utenriksministeren gjør på Norges vegne. Ikke bare gir han amerikanerne nok en grunn til å lure på om vi er en alliert; han tar også stilling mot Vesten i sivilisasjonssammenstøtet.

 

VG

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.