Nytt

Omstendighetene rundt det som er skjedd i Berlin mandag kveld, er fortsatt ikke helt klare, men et bilde begynner å avtegne seg. En polskregistert lastebil med to personer i har altså pløyd seg gjennom en menneskemengde på et julemarked. 12 mennesker er drept og 48 er skadet, noen av dem alvorlig. Det er fortsatt ikke endelig bekreftet hvorvidt det dreide seg om et terrorangrep.

To personer befant seg førerhuset på lastebilen, som kom fra Italia med stålrammer. Den ene er død, og det er ikke avklart hvordan han døde – noen sier at han ble skutt, andre at han døde som følge av det som skjedde med kjøretøyet. Den andre personen er pågrepet etter en kort flukt. Sistnevnte er ikke den som satt bak rattet i kjøretøyet, som ser ut til å være stjålet eller kapret. En nærliggende tanke er at den døde passasjeren var lastebilsjåføren tilhørende det polske spedisjonsselskapet, men heller ikke dette er bekreftet. Politiet skal imidlertid ha sagt at den døde er polakk, så den forklaringen virker overveiende sannsynlig.

Die Welt skrev på et tidspunkt at den pågrepne sjåføren var tsjetsjener, men sier nå at det ifølge ikke stadfestede opplysninger dreier seg om en pakistaner som angivelig kom til Tyskland som «flyktning». Fra sikkerhetskretser har Deutsche Presse-Agentur (DPA) ifølge Bild fått høre at det også kan være en afghaner, men at identifiseringsarbeidet er vanskelig. Süddeutsche Zeitung siterer Berlin-avisen Tagesspiegel på at vedkommende skal være kjent for politiet fordi han tidligere er blitt tatt for småkriminalitet.

Politiet vil ikke si noe offisielt om den pågrepne ennå, ei heller om bakgrunnen for det som er hendt. Men det meste peker i retning av terror.

 

Die Welt – Bild