Nytt

12 er døde og 48 er innlagt på sykehus, flere med kritiske skader, etter at en lastebil kjørte inn i menneskemengden på julemarkedet i Berlin.

Sjåføren er arrestert og en passasjer i lastebilen er død.

berlin-lorry-crash-at-christmas-market-756839

Den britiske turisten Emma Rushton sendte en tweet markedet: ‘Lorry just ploughed through Christmas market in #berlin. ‘There is no road nearby. People crushed. I am safe. I am safe’.

Emma Rushton forteller på Twitter:

We were  enjoying the Xmas lights and mulled wine. We were sat, ready to get up,we heard a loud bang, we saw to our left Xmas lights torn down and we saw the top of an articulated lorry crashing through the stalls and through people.

We wanted to get out as soon as possible. We wanted to get to a safe place. From my opinion, it was going at 40mph, there was no road nearby and no signs it was slowing down. It did not feel like an accident. There was no way it could have come off like an accident, it was through the middle of the market. The story where mulled wine was being served was crushed. I saw people bleeding, lying in the pavement.

2w1986qlowc0-bild-1

Vi har ikke glemt massakren i Nice i juli hvor fremgangsmåten var nøyaktig den samme: Stor trailer som kjører ihjel så mange mennesker som mulig. Denne gangen hadde lastebilen kjørt langs en gangvei mot julemarkedet i høy fart.

2w1986qlowc0-bild-2

Situasjonen er fremdeles uoversiktlig sier politi og brannvesen som har evakuert hele markedet. Politiet sier at de første indikasjonene tyder på at også dette var et terrorangrep.

Lastebilen skal ha hatt polske nummerskilt. Flere øyenvitner beskriver mannen som østeuropeisk av utseende, sier avisen Bild som rapporterer fra stedet.

Berlin-politiet erklærer en terrortilstand. De ber også om informasjon og om at folk i Berlin skal holde seg hjemme og ikke spre rykter.

berlin-lastebil2

Klokken 21.00 skriver politiet på Twitter at årsaken til at lastebilen kjørte inn i folkemengden fremdeles er ukjent. Passasjeren døde på stedet.

berlin-lastebil4

Politiet gjentar oppfordringen om ikke å spre rykter.

Et øyenvitne sier at lysene på lastebilen var avslått da den kom brasende.

Borgermester Michael Müller sier at situasjonen nå er under kontroll.

The Guardian ser ut til å ha mer informasjon om lastebilen:

The lorry belongs to a Polish haulage company and is registered in Gdansk, according to local media reports. The owner of the company, named only as Ariel Z, gave an interview to Polish radio TVN24 on Monday evening, saying his cousin had been travelling to Berlin in the lorry. He wanted to spend the night in the city, Ariel said, adding he could not imagine his cousin causing the crash as he had had 15 years’ experience driving lorries.

Litt googling og vi fant at navnet på eieren av selskapet er Ariel Zielinski. Men er den døde passasjeren hans fetter? Ariel Zielinski tror at noen har tatt over kontrollen over lastebilen.

Bild oppdaterer:

Politiet i Berlin undersøker om lastebilen var stjålet og om den opprinnelige sjåføren er den drepte passasjeren. I et intervju med den polske tv-kanalen TVN24 sier den polske sjåførens kone at hun ikke har hørt fra mannen sin siden klokken 16.

Traileren tilhører Ariel Zurawski fra Gryfino ved den polske grensen. Han sier at traileren normalt kjøres av hans fetter og at de hadde kontakt klokken 12.  Traileren skulle losse av varer i Berlin, med det skjedde ikke. Den arresterte personen skal ikke være Zurawskis fetter ifølge «Fakt».

berlin-lastebil1

3b8671e700000578-4049442-image-a-35_1482176079655

lorry1-xlarge_trans_nvbqzqnjv4bqszcfqn3unbpwftcnoag4id2-jbwzxvzzoxj1wwzy6xk

Daily Mail  Die Welt  Bild  Tysk politi